Οι θεσμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο συζήτησης σε σεμινάριο για στην Ελλάδα, απευθυνόμενος εμμέσως στο ΔΝΤ. Ο Επίτροπος εκτίμησε ότι και για το 2017 θα υπάρχει υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου και κάλεσε όλες τις πλευρές να βλέπουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία όταν θα κοιτάζουν την Ελλάδα, κάτι για το οποίο εκτίμησε ότι στο τέλος θα το κάνουν.
Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι πιστεύει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο τρέχον πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας μάλιστα “ότι είναι καλύτερο να παραμείνει στο πρόγραμμα”. Όπως εκτιμά, η συμμετοχή του είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, άρα και ολόκληρης της Ευρώπης. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το Ταμείο θα κάνει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας χρέους με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αναφορικά με το ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα τεστ αντοχής των τραπεζών, στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου.
Και το Πάσχα δουλειά
Ο κ. Μοσκοβισί απηύθυνε όμως και προειδοποίηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. “Τις επόμενες 99 μέρες πρέπει να δουλεύουμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Δεν υπάρχουν διακοπές, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση. Δεν έχει Πάσχα για την Ελλάδα φέτος, μόνο συνεχή δουλειά”.
Επιπρόσθετα ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι είμαστε 99 μόνο ημέρες πριν από την 21η Ιουνίου στην οποία θα πρέπει να υπάρξει η συνολική συμφωνία προκειμένου να γίνει επιτυχώς η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Αυτό, όπως είπε, απαιτεί τέσσερις άξονες:
– Ο πρώτος είναι να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής τον Μάιο για τα προαπαιτούμενα.
– Ο δεύτερος είναι να υπάρχει μία αξιόπιστη μεταμνημονιακή συμφωνία.
– Ο τρίτος άξονας είναι να υπάρξει συμφωνία για το χρέος.
– Ο τέταρτος άξονας είναι το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο αναμένεται -όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- να παρουσιαστεί στο Eurogroup που θα γίνει στις 27 Απριλίου.
Πέρα από το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά, ο κ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι το ΑΕΠ του 2018 – 2019 θα διαμορφωθεί σε 2,5% του ΑΕΠ (εκτίμηση υψηλότερη κατά 0,2% από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης).
Αλλαγή σελίδας
Για το θέμα μιας μεταμνημονιακής συμφωνίας, ανέφερε ότι δεν θα είναι νέο πρόγραμμα, γιατί κανείς δεν το θέλει. Επιθυμητό είναι η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Μίλησε για εντατικές διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες και ανέφερε ότι υπάρχει βούληση για το θέμα του χρέους από τους δανειστές. “Θέλουν να γυρίσει σελίδα”, να γραφεί ένα “success story” για την Ελλάδα, αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ανέφερε.
Για τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, είπε ότι πρέπει να βασίζονται σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, αλλά και αποδεκτές.
Όχι Σχέδιο Β’
Σε ερώτημα που τέθηκε στον Επίτροπο αναφορικά με το τι θα συμβεί αν δεν ολοκληρωθεί ομαλά η δ’ αξιολόγηση, απάντησε ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, είμαι πάντα σίγουρος για την επιτυχία, ειδικά τώρα ακόμη περισσότερο.
Επεσήμανε, πάντως, σε μια συζήτηση γενικότερα για την ΕΕ, ότι είναι σημαντικό κράτη-μέλη να εισέρχονται στην ΕΕ όταν είναι πλήρως έτοιμα, γιατί πλέον φαίνεται ποια είναι η κατάσταση με την πάροδο του χρόνου, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι.
Της Δήμητρα Καδδά
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ολλανδός πρέσβης: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μνημόνια
Πιερ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία του προγράμματος
ουριστική «έκρηξη» στην Ελλάδα το καλοκαίρι αναμένουν τα γερμανικά μέσα