Τρίτο «όχι» της ελληνικής Δικαιοσύνης στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Τούρκοι

Την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έπειτα και από την σχετική πρόταση της εισαγγελέως Ευγενία Κυβέλου.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα, τόνισε η εισαγγελέας, δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να αποδεικνύουν  ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία».. Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν προσδιορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομενα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου κατέληξε ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.

Λίγο νωρίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν οι μάρτυρες αλλά και ο συνήγορος των οκτώ καθηγητής του ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Χρήστος Μυλωνόπουλος, με αναφορές για βίαιες διώξεις 4.500 δικαστικών, 150 χιλιάδων δημοςίων υπαλλήλων, πέντε χιλιάδων πανεπιστημιακών και πολλών από αυτούς να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης.

Ο κ. Μυλωνόπουλος μάλιστα αναφέρθηκε σε διάταγμα του περασμένου Δεκεμβρίου σύμφωνα με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να απειλήσει, να επιτεθεί η ακόμα και να φονεύσει κάποιον αν θεωρεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατική δράση. «Κινδυνεύουν, είπε ο κ. Μυλωνόπουλος, όχι μόνον να μην έχουν δίκαιη δίκη αλλά να υποστούν βιαιότητες από κάθε πολίτη, του πετούν με άλλα λόγια στα σκυλιά».

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης που κατέθεσε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε στις μαζικές βίαιες διώξεις, δικαστών, πανεπιστημιακών και άλλων δίδοντας επίσημα στοιχεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνείς οργανισμούς και πιστοποιημένους ερευνητές, ενώ τη κατάσταση των δικαιωμάτων στη γείτονα περιέγραψε και ο Ιωάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης για την προσταςία των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους μίλησαν για τις τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο και τόνισαν ότι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ούτε έχουν παραβεί το νόμο.

«Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφαςίσαμε να προστατευτούμε πηγαινοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηρηστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, προσβέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ηδη κριθεί με αποφάσιες του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμάζουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς την 25η Μαρτίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οδηγοί ΠΡΟΣΟΧΗ! Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κυριακή στην Αθήνα λόγω Ημιμαραθωνίου

ΑΚΟΜΑ: Νέα δημοσκόπηση «δίνει» προβάδισμα στη ΝΔ – Το θέμα των στρατιωτικών «καίει» την κυβέρνηση