Νέα συνάντηση Νίμιτς με Κοτζιά και Ντιμιτρόφ την ερχόμενη Τετάρτη

Νίμιτς

Στη Βιέννη θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα συναντηθούν στη Βιέννη και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει τις υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Oπως ανακοίνωσε προχθές ο κ. Κοτζιάς, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τελική συμφωνία η οποία θα είναι έτοιμη πριν από την προθεσμία της συνόδου του ΝΑΤΟ (11/12 Ιουλίου). Για την Αθήνα αυτό οφείλεται σε καθαρά πρακτικούς λόγους, με βασικό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση πιθανής συμφωνίας στη γειτονική χώρα, αλλά και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία η αναθεώρηση του συντάγματος.

Εrga omnes
Εν ολίγοις, η Αθήνα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για συμφωνία την ουσιαστική χρήση της συμφωνηθείσας ονομασίας και των συνδεδεμένων παραμέτρων έναντι όλων (erga omnes), εντός και εκτός της ΠΓΔΜ. Προφανώς, στην προσπάθεια συμβιβασμού η οποία γίνεται, η Αθήνα έχει, παρομοίως, εισέλθει σε μια συζήτηση για τις παραχωρήσεις που θα μπορούσε να κάνει έναντι των Σκοπίων ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν.

Επ’ αυτού, η Αθήνα εκτιμά ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος Ζόραν Ζάεφ μάλλον δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, αν και η συνάντηση της επόμενης Τετάρτης στη Βιέννη είναι πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες– εκτιμά ότι οι παρούσες συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις μέχρι σήμερα επαφές, είναι ώριμες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Είναι βέβαιο ότι, ακόμη και αν χαθεί η προθεσμία της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί, εφόσον, βεβαίως, στην ΠΓΔΜ έχουν αποφασίσει ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει και να εγκριθεί από τους πολίτες της γείτονος. Σε γενικές γραμμές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας θεωρούν την έγκριση από δημοψήφισμα ελάχιστη προϋπόθεση, προκειμένου να συναινέσουν σε πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται! Την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα ο Γιούνκερ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοτζιάς για Σκόπια: «Χάνουν το «τρένο» του Ιουλίου για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

ΑΚΟΜΑ: Κοτζιάς σε Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία»