Οι Ούγγροι στηρίζουν την εθνική πολιτική του Ορμπάν και η ΕΕ τρέμει

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 8,3 εκατομμύρια πολίτες στην Ουγγαρία, όπου ο Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται να κερδίσει για τρίτη συναπτή θητεία του στην πρωθυπουργία και τέταρτη από το 1998.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως το κόμμα του κ. Όρμπαν, το Fidesz, θα αναδειχτεί ξεκάθαρα πρώτη δύναμη, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά το εύρος της νίκης που θα καταγάγει και τις επιπτώσεις που θα έχει στο ευρω-σκεπτικιστικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Skai.

Το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί ο κ. Όρμπαν θα ήταν να χάσει την υπερπλειοψηφία δύο τρίτων που απολαμβάνει στη Βουλή, με 132 έδρες σε σύνολο 199, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να προωθεί ανεμπόδιστος συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Δεύτερο κόμμα αναμένεται να αναδειχτεί το Jobbik, που άρχισε ως ακροδεξιό κόμμα όμως την τελευταία διετία έχει προσπαθήσει να μετατοπιστεί προς το κέντρο, ενώ αξιόλογη δύναμη αναμένεται να είναι και το μπλοκ των Σοσιαλιστών και του πράσινου Διαλόγου.

Η αντιπολίτευση στην Ουγγαρία είναι εν πολλοίς κατακερματισμένη και διασπασμένη τα τελευταία χρόνια, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε κάποια σινιάλα συσπείρωσης. Ορισμένα κόμματα απέσυραν τους υποψηφίους από κάποιες περιφέρειες ώστε να αυξήσουν την πιθανότητα οι εναπομείναντες υποψήφιοι να νικήσουν τους εκπροσώπους του Fidesz.

Η προεκλογική εκστρατεία του Fidesz βασίστηκε πάνω σε ένα εθνικιστικό και αντι-μεταναστευτικό μήνυμα, με αφίσες να προειδοποιούν τους Ούγγρους πως δίχως τον κ. Όρμπαν η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα θα πλημμυρίσει με μουσουλμάνους. Ένας ακόμα «εχθρός» της Βουδαπέστης είναι ο πολυεκατομμυριούχος εβραϊκής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, τον οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ύπουλο υπονομευτή της χώρας.

Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να επαναλάβει, αφότου έριξε την ψήφο του, ο κ. Όρμπαν, λέγοντας πως οι κάλπες θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Άφησε δε αιχμές κατά των Βρυξελλών, λέγοντας πως η πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών.

“Τρέμει” η ΕΕ

Οι εκλογές παρακολουθούνται με προσοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατηγορεί τον κ. Όρμπαν ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανελεύθερου κράτους, σε πολλές περιπτώσεις κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για διαχωρισμό των εξουσιών, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου.

Ο κ. Όρμπαν είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της πολιτικής της Κομισιόν για διαμοιρασμό προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ιταλία και στην Ελλάδα, δοκιμάζοντας περαιτέρω την ενότητα της ΕΕ σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών.

Τυχόν ευρεία νίκη του κ. Όρμπαν θα μπορούσε να ενισχύσει το ρεύμα του ευρω-σκεπτικισμού και της ευρωπαϊκής αποκέντρωσης που προωθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, κάτι που τρομάζει τους διαμένοντες στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πόλεμος» Ουγγαρίας-Ολλανδίας: Η Βουδαπέστη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Χάγη

Ανένδοτες Σλοβακία και Ουγγαρία: «Δεν δέχονται μετανάστες» – Κόντρα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο Σόρος μετέφερε 18 εκατ. δολάρια στην ΜΚΟ «Ανοιχτή Κοινωνία»