Πεντάγωνο: Πρόθεση της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο

Τη σαφή πρόθεση της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση βλέπουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του Ελληνικού Πενταγώνου πίσω από τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το περιστατικό στο νησί μικρός Ανθρωποφάς.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπενθύμιζαν την διαφορετική στάση του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη, στην οποια τόνιζε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι διαύλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Επιπλέον, πρόσθεταν με νόημα οτι η τοποθέτηση των 2 Τούρκων Αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε ενα 24ωρο πριν την επισκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και σημείωναν τη σιγή ασυρμάτου που είχε τηρησει η Άγκυρα για το επεισόδιο στη Ρω.

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Πρώτα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκαν σήμερα σε περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο, όπου είχε υψωθεί η ελληνική σημαία.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπαν ότι η σημαία κατέβηκε μετά από παρέμβαση των Τούρκων. Ο Τσαβούσογλου μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος και είπε ότι την σημαία την κατέβασαν Τούρκοι κομάντο. Και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο λέγοντας: «Τον χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα καλό παιδί, κάποιοι άλλοι κακομαθημένο. Αγαπάει τον λαϊκισμό αλλά δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις λόγω αυτού του προσώπου».

Γιλντιρίμ: Περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο – Κατεβάσαμε ελληνική σημαία!

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι γίνονται κάποιες ενέργειες στο Αιγαίο για να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή και μάλιστα μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων.

«Έχουμε υπόψιν μας ότι στο Αιγαίο, υπάρχουν ενέργειες αύξησης της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθει τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει σημασία που ανήκουν. Έγινε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή στα Ιμια. Μια προσπάθεια να τοποθετηθεί ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» όπως ανέφερε.

Η τουρκικη ακτοφυλακή, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε την σημαία από εκεί», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Και συνέχισε: «Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς αναφέρεται στην κίνηση που έγινε στις 13 Απριλίου από νεαρούς Φουρνιώτες οι οποίοι με φουσκωτό έφτασαν στην βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Το θέμα έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ καθώς η συγκεκριμένη βραχονησίδα είναι μεταξύ των 25 νησιών και 127 βραχονησίδων που αμφισβητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Πηγή: onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεαροί από τους Φούρνους ύψωσαν την γαλανόλευκη στην Ανθρωποφάς (Εικόνες)

Μυτιλήνη: Προφυλακιστέοι οι λαθρομετανάστες στην Μόρια για απόπειρα ζωοκλοπής

Περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου