Τζανακόπουλος: “Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της”

Τζανακόπουλος

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει, τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται πως οι βραχονησίδες Ίμια είναι υπό την τουρκική κυριαρχία.

«Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση τις διεθνείς συνθήκες», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και κάλεσε την Τουρκία να μην «μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της».

Μιλώντας για όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ΕΕ δεν κάνει το διαιτητή, οποιαδήποτε διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι θέμα της Ένωσης» και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση (σ.σ. την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) αυτό σημαίνει ότι ίδρωσε το αυτί τους».

Τέλος, σχετικά με τα όσα συνέβησαν με το ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο νησί της Ρω είπε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης μόνο ζήτησαν το σχέδιο πτήσης. Είναι πρόκληση ότι ζητούν από το ελικόπτερο σχέδιο πτήσης».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί υποστολής της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως αυτό «δεν επιβεβαιώνεται, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κίνηση των τριών νέων να υψώσουν σημαία στα πέντε νησιά γύρω από το σύμπλεγμα των Φούρνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες αλλά ασκείται με τον τρόπο που καθορίζει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο».

Υπογράμμισε δε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι απλώς σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο για 30-40 χρόνια, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση έντασης», συμπλήρωσε για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά. Χάνει διαρκώς έδαφος στις διεθνείς σχέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρίφθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας του Πάνου Καμμένου μετά από μήνυση του Θεοδωράκη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας από Καστελόριζο: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο» (pics & video)

ΑΚΟΜΑ: Ριζούλης στις Παρεμβάσεις: Ο κόσμος ζει καλύτερα τώρα ο κόσμος…