Αύριο Τετάρτη ο Τσίπρας στη Σόφια – Έρχεται συμφωνία για το Σκοπιανό

Σκοπιανό

Αύριο Τετάρτη αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη συνάντηση με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων.

Και οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο των συνομιλιών των αρχηγών των δύο χωρών, ωστόσο στην Αθήνα καταγράφεται αισιοδοξία για μια «ευτυχή» κατάληξη και την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Εκτιμάται πως ο Ζόραν Ζάεφ θα αποδεχτεί την ονομασία erga omnes, αφού έχει τη δυνατότητα να την «περάσει» από το Κοινοβούλιο της χώρας. Η σκοπιανή αντιπολίτευση δέχεται μεγάλες πιέσεις τόσο από την κοινωνία που φαίνεται αρκετά ώριμη ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όσο κι από τις ΗΠΑ αλλά και τις ηγεσίες χωρών της ΕΕ.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν στην διάθεσή τους δύο ημέρες συνομιλιών αφού, θα συναντηθούν και στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων, την Τετάρτη, ενώ το προγραμματισμένο ραντεβού τους είναι καθορισμένο για την Πέμπτη το πρωί.

Στο διήμερο των συνομιλιών είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι και τις κρίσιμες συνόδους ΕΕ και ΝΑΤΟ να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παυλόπουλος: Προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης και της Δύσης ο Έβρος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραδοχή Τσακαλώτου: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε κάποιους υπέρ του δέοντος»

ΑΚΟΜΑ: Επιστολή Σκουρλέτη – Καλεί τα κόμματα σε διάλογο για το «σπάσιμο» της Β’Αθηνών