Βαριές ποινές σε Λιακουνάκο και άλλους 16 για τα ηλεκτρονικά συστήματα Sonak

Λιακουνάκος

Βαριές ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 17 κατηγορούμενους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της σύμβασης του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak με βασικό πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και συγκατηγορουμένους του πρώην στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος για τον στρατό ξηράς κρίθηκε ότι ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι. Αντίθετη άποψη εξέφρασε στην πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε :

  • Κάθειρξη 16 ετών με αναστολή στους Θωμά Λιακουνάκο και Ηλία Αρκουμανέα, πρώην ιδιοκτήτη και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, αντιστοίχως.
  • Κάθειρξη 16 ετών με αναστολή, στους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών Γιώργο Κολλίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο.
  • Κάθειρξη 10 ετών με αναστολή, σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ήτοι στους: Κάντα (πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών), Αρβανιτάκη, Βλάχο, Χατζηνάκη, Πετρόπουλο, Αντωνακόπουλο, Δελατόλλα, Κουλούρα, Λεονταρίτη, Ηρακλείδη, Ντούμα, Κλάρα, Πατσιαούρα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους σε δεύτερο βαθμό ωστόσο τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο υλική ζημία υψους 48.408.000 ευρώ καθώς και ηθική βλάβη στους Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο, ποσού 100.000 ευρώ στον καθένα. Ομοίως, 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους .