Ενωμένος ο ποντιακός κόσμος τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Ένα δυνατό μήνυμα διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων ετοιμάζονται να στείλουν τρεις ποντιακές ομοσπονδίες με τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης μνήμης στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ανήμερα της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο λόγος για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ) που μετά από περίπου δύο δεκαετίες θα βρεθούν μαζί προκειμένου να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Οι διαφορές των ομοσπονδιών γεφυρώθηκαν, και μετά από πολλές συζητήσεις η απόφαση κοινής εκδήλωσης μνήμης ήρθε ομόφωνα.

Έτσι, λοιπόν, το Σάββατο 19 Μαΐου στις 18:30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας, και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία. Κεντρικός ομιλητής φέτος θα είναι ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαΐου, στις 23:00, στο ενημερωτικό περίπτερο που διατηρεί η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ στην πλατεία Αριστοτέλους θα διεξαχθεί ολονυχτία στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας ενώ, ξημερώματα 19ης Μαΐου ο ουρανός της Θεσσαλονίκης θα φωτιστεί με 99 χάρτινα φαναράκια, για τις ψυχές που χάθηκαν.

Πηγή: pontos-news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεσηκώνονται και οι Πόντιοι και κατεβαίνουν μαζικά για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή επέστρεψε στην… Τουρκία!

Μετά από 2700 χρόνια η Πάρος συναντά το Πάριον!