Κοτζιάς: Έχουμε χάσει πάνω από 120.000 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι σήμερα καλύτερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και, τόνισε την ανάγκη σχεδίου διμερούς συνεργασίας όπως το «Ίδρυμα Νεολαίας» να λειτουργεί προάγοντας τις ίσες ευκαιρίες και τις ίδιες προοπτικές για τους νέους των δύο χωρών, αλλά και χωρίς «δασκαλίστικη στάση» από την πλευρά της Γερμανίας.

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλε για το ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Σούλτχάις στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παραδέχθηκε ότι στην αρχή του εγχειρήματος υπήρξαν δυσκολίες και διευκρίνισε ότι το ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει και πρόσθεσε ότι η άποψη των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο φιλίας προσανατολισμένο στο μέλλον.

«Είμαστε πολύ υπέρ του να μπούμε σε αυτή την συνεργασία. Πρέπει όμως και να προσέξουμε να υπάρχει μια ισορροπία, διότι έχουμε χάσει πάνω από 120.000 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέδειξε την ανάγκη το πρόγραμμα να μην εξελιχθεί μόνο σε μία κατεύθυνση, να φεύγουν δηλαδή Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και να πηγαίνουν στην Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Νίκο Κοτζιά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι και για αυτό το θέμα ισχύει η αρχή «διάλογος για αποτελέσματα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε αυτό το θέμα μέσα σε αυτό τον χρόνο σε ένα επιτυχές τέλος».

Πηγή: hellasjournal.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας: «Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης»

Νέες βολές Κοτζιά: «Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος, εάν η Τουρκία ήταν δημοκρατική-ευρωπαϊκή χώρα»

Τζανακόπουλος για ονοματολογικό: «Σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία»