Παύλος Πολάκης για Novartis: “Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα”

“Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα”, τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

“Ο κ. Βενζέλος και οι προκάτοχοί του, έφτιαξε ένα νόμο που να σας καθαρίζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στο χώρο της υγείας” τόνισε ο κ. Πολάκης και χαρακτήρισε “εμετικό” το νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επετέθη επίσης με δριμύτητα κατά της ΝΔ και του αντιπροέδρου της, Άδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται – και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, για τις χρηματοδοτήσεις “ανύπαρκτων” sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, και για το Harvard Project, με το οποίο, όπως είπε, μπήκαν δέκα φάρμακα κόστους δεκάδων εκατομμυρίων στον ΕΟΠΠΥ.

“Δεν σε κατηγορούν ότι γράφτηκες στο Harvard, αλλά ότι υλοποίησες το Harvard Project και τις επιθυμίες της Novartis” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

“Θέλει πολύ θράσος να είσαι βουτηγμένος στη διαφθορά και στη λαμογιά και να έρχεσαι εδώ και να λες δεν ξέρω”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνέχισε αναφέροντας διάφορα περιστατικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε “πως η Novartis πουλάει το 2013 φάρμακα 130 εκατ. ευρώ και τα εισπράττει μέσα στο ίδιο έτος – και είναι η μοναδική εταιρεία που εισπράττει ολόκληρο το ποσόν, ενώ οι άλλες εταιρείες εισέπρατταν ένα μέρος των οφειλών.

Επίσης ανέφερε πως επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου το 2009, η Novartis πήγε από τα 340 εκατ. ευρώ στα 590 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο, και πως ο μοριακός έλεγχος του αίματος κόστισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ 50 και 60 ευρώ το τεστ αντί για οκτώ και εννέα ευρώ.

“Φανταστείτε να αποκαλυπτόταν”, συνέχισε ο κ. Πολάκης, “ότι μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, σε εσωτερικό της έγγραφο που δεν αμφισβητείται από κανένα, αναφέρει στον προγραμματισμό της ότι δέκα σκευάσματα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να έχουν πάρει ασφαλιστική. Και να αποδεικνυόταν ότι εγώ ως υπουργός Υγείας εξετέλεσα στο έπακρο την αποστολή μου και να αποζημιώνονται αυτά τα δέκα φάρμακα. Για να το κάνω δε αυτό, να έχω αλλάξει μια υπουργική απόφαση που ίσχυε χρόνια. Τι θα γράφανε οι εφημερίδες και τι θα λέγαν τα κανάλια.

Φανταστείτε να είχαμε φτιάξει μια υπουργική απόφαση, που να έλεγε ότι γι’ αυτά τα σκευάσματα που είναι οφθαλμικά, δεν θα γίνει η τιμολόγηση με βάση την αναλογία των μιλγκράμ στις νέες συσκευασίες, αλλά μπορεί να πάει με το νόμο των τριών χαμηλότερων τιμών – και αντί να τιμολογηθεί με 509 ευρώ όπως εισηγείτο ο ΕΟΦ να τιμολογούσες με βάση την απόφαση με 780 ευρώ. Αυτό έκανε ο κ. Γεωργιάδης”.

Καταλήγοντας, ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι παρασύρει τον κ. Μητσοτάκη σε ακροδεξιά ατζέντα και πρόσθεσε:

“Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε, γιατί είμαστε πεντακάθαροι. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την ακροδεξιά ατζέντα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ζωντανά – «Σύγκρουση» στη βουλή για τη Novartis

Υπόμνημα Αβραμόπουλου για Novartis: «Κανένα στοιχείο εναντίον μου»

Βορίδης για Novartis: «Γκρεμίστηκε η άθλια και κακότεχνη σκευωρία της κυβερνητικής πλειοψηφίας»