Στ. Θεοδωράκης: Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι δικαιοσύνη στη δουλειά

“Δουλειά, σχόλη, ύπνος – όλα ισότιμα” απαίτησαν οι εργάτες στο Σικάγο 132 χρόνια πριν. Μπορεί πλέον η εργατική πρωτομαγιά να μην είναι απεργία και να έχει εξελιχθεί σε αργία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάμε ότι τα πράγματα δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται από αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και σήμερα αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι δικαιοσύνη στη δουλειά, ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Η μαύρη εργασία, η ανεργία και τελικά η άνιση ανάπτυξη είναι απειλή για την κοινωνία μας αλλά και την ευρύτερη οικογένεια μας, την Ε.Ε.”.

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, όπως μεταδίδει το Capital.gr και σημειώνει: “Πρέπει να παλέψουμε για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και των ευκαιριών. Η παγκοσμιοποίηση έχει ενισχύσει μεγιστάνες και πολυεθνικούς κολοσσούς – το 1% του πλανήτη κατέχει πλέον το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Αυτοί που σκανδαλωδώς ευνοήθηκαν και ευνοούνται από την άνιση ανάπτυξη δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να καθορίζουν τους όρους του παιγνιδιού”.

“Οι συνεχείς τεχνολογικές αλλαγές”, προσθέτει, “πρέπει να γίνουν μοχλός για την ανατροπή των ανισοτήτων. Από την μόρφωση και την εκπαίδευση έως τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας. Η τεχνολογία κάνει πιο αποδοτικές τις επιχειρήσεις, τα οφέλη, όμως, θα πρέπει να κατανέμονται και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους. Υπάρχουν μοντέλα που δοκιμάζονται, σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, και θα πρέπει η Ε.Ε. με ανοιχτούς ορίζοντες να χαράξει την αντίθετη οδό από αυτήν που μέχρι σήμερα πολλαπλασίαζε και διεύρυνε τις αντιθέσεις”.

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας: “Να καθυποτάξουμε την αγριότητα της ανταγωνιστικής οικονομίας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή πάνω σε αυτόν τον κόσμο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι έγραψε – Το μήνυμα Τσίπρα για την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς

Διαψεύδει ο Νίκος Γκάλης: «Δεν θα βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο κανενός κόμματος»

Μήνυμα Γεννηματά: «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων»