Πόλεμο στις ΜΚΟ από Ιταλία: Να ξεχάσουν ότι μπορούν να έρχονται τα πλοία τους στα λιμάνια μας

Η Ιταλία επιβεβαιώνει τη νέα στάση της σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τις διασώσεις από ΜΚΟ στην κεντρική Μεσόγειο.

“Όταν ένα πλοίο αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε χωρικά ύδατα της Λιβύης, πρέπει να συντονίζεται με τις λιβυκές αρχές, οι οποίες είναι και οι αρμόδιες”, γράφει σε σημερινή εγκύκλιό της η ιταλική ακτοφυλακή.

Στο μεταξύ, εμπορικό πλοίο με σημαία Δανίας, το οποίο μεταφέρει 110 λαθρομετανάστες, βρίσκεται από χθες έξω από το λιμάνι του Ποτσάλο, στην Σικελία, εν αναμονή να του δοθεί το αναγκαίο πράσινο φως για να εισέλθει εντός του λιμανιού. Προς το παρόν έχουν σταλεί στο πλοίο τρόφιμα και νερό.

Παράλληλα, το πλοίο Lifeline, που ανήκει σε γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, βρίσκεται στα ανοικτά της Μάλτας, με 239 διασωθέντες. Τόσο η Μάλτα, όμως, όσο και η Ιταλία, αρνούνται να του δώσουν άδεια για να μπει σε λιμάνι τους. Η Ιταλία θεωρεί ότι το σκάφος και το πλήρωμα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, και ότι το πλοίο της ΜΚΟ πρέπει να κατασχεθεί. Και η κυβέρνηση της Βαλέτας ζήτησε από το Lifeline να απομακρυνθεί, κατηγορώντας τον κυβερνήτη του ότι δεν δέχθηκε να συνεργασθεί με τις λιβυκές αρχές. Από το πλοίο, όμως, κάνουν γνωστό ότι χρειάζονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι, σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, υπογραμμίζει ότι “θέλει να πλήξει τις μπίζνες μαφιόζων και δουλεμπόρων” και ότι τα πλοία των ΜΚΟ που στην φάση αυτή βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο “καλό είναι να ξεχάσουν ότι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ιταλία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλείνει τα λιμάνια η Ιταλία! Δεν δέχεται πλοίο με 629 μετανάστες

Νέο όχι της Ιταλίας σε πλοίο μιας ΜΚΟ που μεταφέρει λαθρομετανάστες

Οργή στην Ιταλία από σχόλια Γερμανού Επιτρόπου – Ζητούν την άμεση παραίτηση του