Εγκρίθηκε από Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του ΔΟΛ από την Alter Ego

Με την προαναγγελία αυτεπάγγελτης έρευνας στον κλάδο της διανομής Τύπου στην ελληνική επικράτεια αποφάσισε να δείξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις επιφυλάξεις που έχει ως προς αυτό το κομμάτι της αγοράς για τη συγκέντρωση των εταιρειών «Alter Ego» και «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη» υπό τον επιχειρηματία κ. Β. Μαρινάκη.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις άλλες αγορές και δη αυτές των εφημερίδων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, η ανεξάρτητη αρχή έκρινε ότι δεν θα προκύψει δεσπόζουσα θέση και δεν αναμένεται να προκληθεί συγκέντρωση ελέγχου που θα διαταράσσει τον ανταγωνισμό λόγω της εξαγοράς του ΔΟΛ από τον κ. Μαρινάκη.

Η σχετική ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής προκαλεί τουλάχιστον απορία, καθώς, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι με γνώση των θεμάτων περί ανταγωνισμού, αφενός οι αυτεπάγγελτες έρευνες δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, προκειμένου να διατηρούν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, αφετέρου η σχετική διατύπωση είναι αν μη τι άλλο…πρωτότυπη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η Επιτροπή κατά πλειοψηφία διαπιστώνει ότι η εταιρεία Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. κατέχει έμμεσο de facto κοινό έλεγχο σε εταιρεία διανομής Τύπου. Ομόφωνα αποφασίζει τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας στην επιμέρους αγορά της διανομής Τύπου στην ελληνική επικράτεια». Με άλλα λόγια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν έχει μειωθεί το ποσοστό του κ. Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο του πρακτορείου διανομής Τύπου «Αργος».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου 2017 ο τότε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει σχετικά με το επίπεδο λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε «καρτέλ» στην αγορά διανομής Τύπου για την περίοδο 2001 έως 2017. Η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται στην παρούσα φάση στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης, ύστερα από σχετικό αίτημα των εμπλεκόμενων μερών. Η διαδικασία διευθέτησης συνίσταται στην παραδοχή ευθυνών από τους εμπλεκόμενους και την παραίτηση από ένδικα μέσα με αντάλλαγμα 15% έκπτωση στα πρόστιμα που θα επιβληθούν.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες δραστηριοποίησης των δύο εταιρειών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι το μερίδιό τους υπολείπεται σημαντικά του 35% σε καθεμία από τις επιμέρους αγορές της τηλεόρασης, των εφημερίδων και του ραδιοφώνου ή του 32% στο σύνολο των δύο αγορών τηλεόρασης και εφημερίδων μαζί. Τα παραπάνω όρια τίθενται από τον νόμο 3592/2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυλαία για τους Αρβύλα – Τι είπε ο Κανάκης κλείνοντας (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία – Πότε θα γίνει ο τελικός του Survivor

ΑΚΟΜΑ: Τα νεύρα του Αγόρου και η συγγνώμη – Έξαλλοι οι Διάσημοι (video)