Εκλογές Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο – Στην Βουλή το φιλοκουρδικό κόμμα

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ το CHP κατηγόρησει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 54% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 85% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο 86,82% το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Το φιλοκουρδικό HDP εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 10%

Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 381 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 126, το Εθνικιστικό Κίνημα 51 και τα Καλό Κόμμα 42 έδρες.

Στέλεχος του AKP εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα εκλεγεί με ποσοστό τουλάχιστον 51%, το HDP θα μπει στο κοινοβούλιο

Ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP δήλωσε απόψε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,88%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HPD) εκτιμάται ότι θα περάσει το 10%, το όριο για την είσοδό του στη βουλή.

Το AKP συγκεντρώνει προς το παρόν ποσοστό 46,01%, με καταμετρημένες τις μισές ψήφους των βουλευτικών εκλογών. Ακολουθεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με ποσοστό 20,3% ενώ το HDP λαμβάνει 9,41%, πλησιάζοντας το “κατώφλι” του 10%.

Η αντιπολίτευση δίνει στον απερχόμενο πρόεδρο ποσοστό 43,5%

Ωστόσο, μια πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε μια δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Τα ποσοστά αυτά προέκυπταν από την καταμέτρηση του 12% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με στέλεχος του CHP

Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ. “Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών”, δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ώρα «μηδέν» για την Τουρκία – Στις κάλπες οι Τούρκοι

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τουρκία: Έκλεισαν επισήμως οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές