Επίθεση Βενιζέλου σε Τσακαλώτο: “Τα δώσατε όλα, σηκώσατε και τα πόδια”

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς, ενώ ο πρώτος βρισκόταν στο βήμα της Ολομέλειας, δεχόταν διαρκώς τις λεκτικές παρεμβάσεις του υπουργού από τα υπουργικά έδρανα.

“Τα δώσατε όλα, σηκώσατε και τα πόδια δυστυχώς”, είπε σε πολύ έντονο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στα υπερπλεονάσματα με τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους. Ωστόσο στο τέλος ο ίδιος ζήτησε να διαγραφεί η επίμαχη φράση από τα πρακτικά.

“Είναι προφανές πως δεν με παρακολουθήσατε αυτές τις μέρες, ούτε εμένα ούτε τον κ. Χουλιαράκη”, απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Το κομμάτι της ομιλίας σας για το υπερπλεόνασμα είναι άστοχο, δεν βασίζεται σε τίποτα”, τόνισε. “Δεν έχουμε αυτό τον στόχο για να μοιράσουμε μετά επιδόματα. Φτιάχνουμε δημοσιονομικό χώρο τον οποίο μπορείτε να τον ξοδέψετε”.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στα υπερπλεονάσματα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση έως το 2022 “χωρίς να υπάρχουν αυτές οι δανειακές ανάγκες”. Στο σημείο εκείνο ο υπ. Οικονομικών απαντούσε από τα κυβερνητικά έδρανα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. “Όταν εξοντώνεις την οικονομία μόνος σου δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Μην μου μιλάτε, εσείς θα μου ξαναμιλήσετε όταν έρθετε στην Βουλή να απαντήσετε για το πώς διαμορφώνετε το απόθεμα ασφαλείας (σ.σ. “μαξιλάρι”)”.

Το βασικό σημείο της κριτικής Βενιζέλου ήταν ότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική πλευρά να μην ξέρει ποιες θα είναι οι δανειακές υποχρεώσεις και εκ των προτέρων να δεσμεύεται η χώρα με τα υπερπλεονάσματα. “Τα δικά μας ήταν ματωμένα τα δικά σας είναι ρόδινα; Αν έχετε τον δημοσιονομικό χώρο, γιατί παίρνετε τα μέτρα περικοπών των συντάξεων και του αφορολόγητου; Κι αν αστοχήσετε; Κι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν επιβεβαιωθούν; Τότε όχι μόνο δεν θα έχετε χώρο για ελαφρύνσεις, αλλά η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα! Εμφανίζεστε σαν ένας άρχοντας, ένα μέλος της Βουλής των Λόρδων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει να δώσει τίποτα μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Άρα δουλεύετε για την επόμενη κυβέρνηση, για το μέλλον που έρχεται”.

Καυγάς έγινε και για το ΔΝΤ, με τον κ. Τσακαλώτο να κατηγορεί την πλευρά της ΔΗΣΥ πως το έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο και τον Ευ. Βενιζέλο να σηκώνει το γάντι, λέγοντας ότι το ΔΝΤ το επέβαλλαν από την ΕΕ, “ενώ εσείς το παρακαλάτε να μείνει να βοηθήσει με το χρέος. Διαβάστε ξανά το αρχείο σας για την διαπράγματευση του 2012 για να μην βλάψετε την χώρα τώρα που ολοκληρώνεται η συζήτηση με τα μέτρα για το χρέος”.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: «Θα εκπλαγείτε θετικά από τον ΕΝΦΙΑ»

Ψυχρολουσία στην Αθήνα – Ο ESM «παγώνει» την εκταμίευση της δόσης του €1 δισ.

Μέρκελ: «Είμαι αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα του χρέους»