Ζάεφ: Πλήρης και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα – Τουσκ: Ευχαριστούμε τις Αρχές της Μακεδονίας

Κοινή δήλωση Τουσκ – Ζάεφ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας”, είπε σε δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το newsit.gr.

Eπίσης, ανέφερε ότι “είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών”.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής Ντ. Τουσκ είπε ότι η συμφωνία των Σκοπίων με την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα για το πώς κράτη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και κάλεσε όλες τις χώρες–μέλη να την υποστηρίξουν. Στη συνέχεια δήλωσε πως τα Σκόπια υπό τον Ζάεφ θα συνεχίσει με σταθερά βήματα τη πορεία της προς την ΕΕ.

Αλ. Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν τις διαφορές του παρελθόντος και συνδιαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον». Αυτό έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το κλίμα που επικράτησε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε, όπως μετέδωσε με την σειρά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατροπή! Ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ζόραν Ζάεφ: Οι «Μακεδόνες» πέτυχαν τη διεθνή αναγνώριση του κράτους τους

Είναι καλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς λέει ο Θεοδωράκης