Κατρούγκαλος: “Εθνικά επωφελής η συμφωνία των Πρεσπών”

“Όπως πολλά πράγματα, τα οποία γίνονται αλλά δεν λέγονται και τα σενάρια αποστασίας δεν διαφημίζονται”, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν περί σχεδίου νέας αποστασίας, στον απόηχο της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

“Δεν θέλω να αναφερθώ στον κ. Λαζαρίδη με αυτόν τον χαρακτηρισμό, ακριβώς γιατί η επιστολή του φαίνεται να δείχνει ότι ήταν δέκτης πιέσεων, που σε συνδυασμό με τις δικές του τις ιδεολογικές θέσεις τον οδήγησαν στην διαφοροποίηση. Εφόσον εκδηλωθεί με την παράδοση της έδρας, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε στίγμα για τον ίδιο τον κ. Λαζαρίδη. Υπάρχουν όμως σενάρια ενορχηστρωμένης επίθεσης και υπονόμευσης της κυβέρνησης -όχι τα συνήθη όπου κάθε αντιπολίτευση θέλει την κυβέρνηση να πέσει- μιλάω για την καλλιέργεια ενός κλίματος ακραίου διχασμού”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

“Το καινούριο χαρακτηριστικό”, διευκρίνισε, “είναι ότι φαίνεται να αποκτούν χαρακτηριστικά ενορχήστρωσης αυτές οι επιθέσεις και η προσπάθεια υπονόμευσης και επειδή στο παρελθόν αντίστοιχα επιχειρηματικά κέντρα και οι εκπρόσωποι της ίδιας παράταξης είχαν προχωρήσει σε σχέδια αποστασίας, δεν νομίζω ότι μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτά τα σενάρια κινούνται μόνο στον χώρο της φαντασίας”.

“Ανησυχώ”, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, “για την έκπτωση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου, γιατί αυτό υπονομεύει μακροπρόθεσμα την ποιότητα της δημοκρατίας μας και στα Ιουλιανά του 1965 η απώλεια δεν ήταν αυτή καθεαυτή -ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία- η πτώση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ήταν όλη αυτή η αποσύνθεση των πολιτικών ηθών που ακολούθησε και που κατέληξε στην δικτατορία του ’67”, επομένως, “δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε οποιονδήποτε θέλει να πλήξει την ποιότητα της δημοκρατίας, που είναι ακριβώς η δυνατότητα να συγκρούονται επιχειρήματα, χωρίς να υπάρχει υποψία ή αμφιβολία ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που νοθεύουν αυτή τη μάχη των επιχειρημάτων”.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά ότι τα σχέδια αποστασίας “απεργάζονται εδώ και καιρό συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη”, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: “Αυτό που μου έκανε εντύπωση και θεωρώ ότι κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι κινείται κάτι ύποπτο και σκοτεινό είναι ο πολύ υποτονικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν σήμερα και οι εφημερίδες του κλίματος αυτού που περιέγραψα προηγουμένως, αλλά και η ίδια η ΝΔ σε αυτή την πολύ βαριά κατηγορία περί αποστασίας. Σαν να μην έγινε τίποτε. Δεν έχουν διαφορά κλίματος τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων χθες, αυτού του κλίματος. Και αυτό μου φαίνεται σαν μια έμμεση ομολογία ότι κάτι γίνεται από την άλλη μεριά”.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα επεισόδια προπηλακισμών κυβερνητικών στελεχών σημείωσε: “Όπως ο πολιτικός δέχεται τον έπαινο, πρέπει να δέχεται και τον ψόγο, αλλά αρκεί αυτό να μην είναι αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου, που να μην εκδηλώνεται πολλές φορές και με υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών”.

“Εθνικά επωφελής η συμφωνία των Πρεσπών”

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία υλοποίησης από την πλευρά της ΠΓΔΜ των συμπεφωνημένων στη συμφωνία των Πρεσπών ο αν. υπουργός παρατήρησε: “Πιστεύω ότι όταν υπάρχει χρόνος και τα επιχειρήματα αναπτύσσονται, οι λαοί αντιλαμβάνονται. Οι εθνικιστικοί κύκλοι και στις δύο πλευρές των συνόρων θέλουν να ματαιώσουν τη συμφωνία. Θα έλεγα ότι είναι ένα μάθημα για εμάς όλα αυτά, τα οποία λέγονται στην άλλη πλευρά, περί προδοσίας των δικών τους εθνικών συμφερόντων. Ουσιαστικά τα επιχειρήματα των ακραίων εθνικιστών των δύο πλευρών ταυτίζονται, είναι καθρέφτης ο ένας του άλλου και αυτό αποδεικνύει ακριβώς ότι η συμφωνία ήταν ισορροπημένη, δεν θυσίασε τα εθνικά συμφέροντα καμιάς από τις δύο πλευρές και έκανε εκείνους τους αναγκαίους συμβιβασμούς, για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, διότι μόνο σε πόλεμο μπορεί κάποιος να πετύχει το 100% αυτών που αναζητά […] Με ψυχραιμία και με αίσθηση ιστορίας νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες θα αντιληφθούν ότι ήταν εθνικά επωφελής η συμφωνία αυτή”.

“Λυδία λίθος για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία η επιστροφή των στρατιωτικών”

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως “είναι μία βαθιά διχασμένη χώρα, όπου στον εκλογικό χάρτη τα παράλια είναι με τους αντιπάλους του προέδρου Ερντογάν, όμως το σύνολο της ενδοχώρας, η Ανατολία και η Κωνσταντινούπολη τον υποστηρίζει και υπάρχει και μια άλλη περιοχή στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου επικρατούν οι Κούρδοι”.

“Για να μπορέσει να ξεφύγει η Τουρκία από αυτή τη διχοτόμηση -τριχοτόμηση θα έλεγε κανείς- ο μοναδικός τρόπος είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα δικαιώματα. Θα γίνει κάτι τέτοιο; Μένει να το δούμε, δυστυχώς η πρόσφατη εμπειρία δεν είναι θετική”, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρατήρησε: “Η έξαρση της έντασης που είχαμε δει στο Αιγαίο τους προηγούμενους μήνες πρέπει να αποδοθεί και στις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, ήταν και εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Μπορούμε να έχουμε μία ελπίδα, η οποία όμως περιμένει και αυτή να επιβεβαιωθεί από τις επόμενες κινήσεις του προέδρου Ερντογάν. Λυδία λίθος για την εξομάλυνση αυτή είναι να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να έχουν μία δίκαιη δίκη και να επιστρέψουν ως αποτέλεσμα της δίκαιης αυτής δίκης το συντομότερο δυνατό στην πατρίδα. Αυτό ήταν και το βασικό περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα συναντηθούν τώρα στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, θα έχουν μια επικοινωνία και ελπίζω ότι θα επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο”.

“Δεν θα έχουμε Γκαουλάιτερ να βλέπουν πώς γράφουμε νομοσχέδια”

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος και το πλαίσιο εποπτείας της μεταμνημονιακής περιόδου, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως “ήταν μία ιστορική έξοδος της χώρας μας από τα μνημόνια και ουσιαστικά η αρχή της απεμπλοκής μας από όλες τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης”.

“Δεν θα έχουμε Γκαουλάιτερ πάνω από τον ώμο μας, να βλέπουν πώς θα γράφουμε νομοσχέδια, άρα και πολιτικά και οικονομικά είναι μία τομή, από την άλλη όμως οι Έλληνες εξακολουθούν να τα βγάζουν δύσκολα και πέρα και για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές της οκταετίας θα χρειαστεί ακόμη χρόνος. Κερδίσαμε αφενός χρόνο, έναν διάδρομο πάνω από 10 χρόνια μέχρι το 2033, όπου δεν θα είναι ασφυκτικές οι απαιτήσεις αποπληρωμής του χρέους, άρα αυτό που ήταν το βασικό πρόβλημα -από οικονομική αλλά και από πολιτική πλευρά είναι ένας μηχανισμός χειραγώγησης από τους δανειστές όταν είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες- το εξασφαλίσαμε. Από την άλλη πλευρά οι επιμηκύνσεις μας δίνουν και έναν πρόσθετο δημοσιονομικό αέρα, περίπου μέχρι το 2022”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας από Σίτι Λονδίνου: Να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας

Τσίπρας από Ζάππειο: «Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική, στηρίζεται ξανά στα πόδια της»

Α. Γεωργιάδης στις Παρεμβάσεις: Σε εκλογική συντριβή ο ΣΥΡΙΖΑ αν επιμείνει στην «καθαρή» έξοδο (Βίντεο)