Μοναδικές στιγμές: Νέα γη δημιουργεί το ηφαίστειο στην Χαβάη (Βίντεο)

Ιστορικές στιγμές εξελίσσονται στο μεγάλο νησί της Χαβάης. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Κιλαουέα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις αρχές Μαΐου. Αυτή την στιγμή από τις 23 περίπου ρωγμές στο έδαφος που έχουν δημιουργηθεί και από όπου ξεχύνεται καυτή λάβα, η 8η είναι η πιο ενεργή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία από την όγδοη ρωγμή, η οποία έχει γίνει σχεδόν κρατήρας με ύψος περίπου 30 μέτρων, ξεπηδάει λάβα και καυτός ατμός σε ύψος τουλάχιστον 50 μέτρα. Σύμφωνα με τους γεωλόγους υπολογίζεται ότι κάθε 25 δευτερόλεπτα ξεχύνεται τόση λάβα, όση χωράει σε μια πισίνα με διαστάσεις ολυμπιακών αγώνων!

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ποταμό λάβας ο οποίος λίγο πριν καταλήξει στον Ειρηνικό, έχει δημιουργήσει επίσης ένα “δέλτα” λάβας. Το ίδιο φαινόμενο που βλέπουμε και στους κανονικούς ποταμούς ύδατος.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε εκείνη την περιοχή υπήρχε το τουριστικό θέρετρο που λεγόταν ο κόλπος Καπόχο τόπος διακοπών (Vacation land), τον οποίο ο ποταμός της λάβας τον εξαφάνισε τελείως από τον χάρτη.

Η είσοδος της λάβας στον ωκεανό δημιουργεί τοξικά νέφη υδροχλωρικού οξέως τα οποία περιέχουν μικρούς ηφαιστειακούς κρυστάλλους. Σύμφωνα πάντα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία η νέα στεριά που έχει δημιουργηθεί στις ακτές του Καπόχο από την λάβα ξεπερνάει τα 6 μίλια με την ηφαιστειακή δραστηριότητα να μην δείχνει κανένα ίχνος ότι μπορεί να σταματήσει σύντομα.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από το Big Island Video News:

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η λάβα «εξαφάνισε» από τον χάρτη περίφημο τουριστικό θέρετρο στην Χαβάη (Βίντεο)

30 δισεκατομμύρια γαλόνια λάβας έχει απελευθερώσει το ηφαίστειο Κιλαουέα στην Χαβάη (Βίντεο)