Ο κυβερνητικός στρατός προελαύνει στα νοτιοδυτικά της Συρίας

Ο συριακός στρατός κατέλαβε μια ζώνη εδάφους από τους τζιχαντιστές αντάρτες στη νοτιοδυτική Συρία, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ και η MKO Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη μεγάλη προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων κοντά στη μεθόριο με την Ιορδανία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τις δύο γειτονικές περιοχές Μπούσρα αλ Χαρίρ και Μλίχατ αλ Ατάς, κόβοντας στα δύο τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα, στην οποία ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενέτεινε την επιχείρησή του παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προέλαση του καθεστώτος σε μια εβδομάδα”, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν, σημειώνοντας ότι “το βορειοανατολικό τμήμα της Ντεράα βρίσκεται πλέον τελείως περικυκλωμένο”.

Τουλάχιστον 32 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες στην περιοχή αυτή από την περασμένη Τρίτη, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί συνολικά 29 αντάρτες, οι 15 μόνον χθες στις μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπασρ αλ Χαρίρ, και 24 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Τα πλήγματα των Ρώσων συμμάχων της Δαμασκού συνεχίζονταν εξάλλου σήμερα στο ανατολικό τμήμα της Ντεράα, πρόσθεσε ο Αμπντελραχμάν, την ώρα που οι βομβαρδισμοί στον τομέα αυτόν έχουν ήδη αναγκάσει 20.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η νοτιοδυτική περιοχή της Συρίας θεωρείται ότι είναι έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία λόγω της εγγύτητάς της με τη μεθόριο με την Ιορδανία και τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει εν μέρει το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η πιο ισχυρή σύμμαχος του Άσαντ, συμφώνησαν πέρυσι στην εγκαθίδρυση μιας ζώνης “αποκλιμάκωσης” στην περιοχή, η οποία συμβάλει στον περιορισμό της βίας εκεί.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τις οργανώσεις των ανταρτών να μην περιμένουν στρατιωτική υποστήριξη που θα τους βοηθούσε να αποκρούσουν την επίθεση, σύμφωνα με αντίγραφο μηνύματος που απέστειλε η Ουάσινγκτον στους διοικητές των ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει επανειλημμένως τον πρόεδρο Άσαντ να μην παραβιάσει τη ζώνη “αποκλιμάκωσης”, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλούσε “σοβαρά αντίποινα” και έχει δεσμευτεί για τη λήψη “αυστηρών και ανάλογων μέτρων” στην περίπτωση αυτή.

Οι ανταρτικές οργανώσεις ελέγχουν το 70% της επαρχίας Ντεράα και της γειτονικής της Κουνέιτρα, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή Σουέιντα, την τρίτη από αυτές τις τρεις που συνθέτουν τον συριακό νότο.

Η σύγκρουση στη Συρία, η οποία άρχισε το 2011, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 350.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρωσικό μαχητικό συνετρίβη στη Συρία – Νεκροί οι δύο πιλότοι

Αέριο χλώριο πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Ευρήματα που «καίνε» Γερμανία και Βρετανία εντόπισαν οι Ρώσοι στην Γούτα της Συρίας