Ο Ντουτέρτε έφερε τάξη, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη στις Φιλιππίνες

Μπορεί οι σκληρές τακτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών να έχουν τρομοκρατήσει ορισμένους στις Φιλιππίνες, αλλά οι Φιλιππινέζοι νιώθουν ασφαλέστεροι σε σχέση με το 2014, όταν περπατούν μόνοι τους τα βράδια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την κατάταξη των Φιλιππίνων στην αναφορά για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη και την Τάξη. Για το 2018, λοιπόν, οι Φιλιππίνες κατακτούν 82 βαθμούς, ενώ το 2014 είχαν 76.

Η εν λόγω μελέτη στηρίζεται σε δεδομένα που περιλαμβάνουν τις απαντήσεις 148.000 ανθρώπων, από 142 χώρες, για το πόση ασφάλεια νιώθουν όταν περπατούν μόνοι τους τα βράδια στην περιοχή όπου ζουν.

Το αυξανόμενο σκορ των Φιλιππίνων στη συγκεκριμένη παγκόσμια κατάταξη αποδεικνύει πως οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Ντουτέρτε για την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών αποδίδουν. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό κόστος: τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πολλοί αθώοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Εκτός από την ασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες, ο νόμος και η τάξη είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν τις αναπτυσσόμενες χώρες να διατηρήσουν και να επιτείνουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Μάλιστα, η οικονομία των Φιλιππίνων στο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2018 παρουσίασε ετήσια αύξηση της τάξης του 6,8%, “ισοφαρίζοντας” την Κίνα.

Πρόκειται για καλύτερες και υψηλότερες επιδόσεις από τους στόχους για τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το tradingeconomics.com, η ετήσια ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Φιλιππίνων κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 3,68%, από το 1982 έως το 2017.

Κατ’ επέκταση, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν κάνει τους Φιλιππινέζους να αισθάνονται καλύτερα, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Όπως σημειώνεται έρευνα του Gallup, το 28% των Φιλιππινέζων θεωρούν ότι ακμάζουν το 2017, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 26%.

Του Panos Mourdoukoutas

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φιλιππίνες: Στρατιωτικό νόμο επέβαλλε ο Ντουτέρτε σε ένα νησί

Ντουτέρτε σε αστυνομικούς: Σκοτώστε τους ηλίθιους που αντιστέκονται…

Ακόμα και τον γιο του θα εκτελούσε ο Ντουτέρτε αν εμπλεκόταν σε κύκλωμα ναρκωτικών