Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ζάεφ επέλεξε το “Severna Makedonija” (“Βόρεια Μακεδονία”)

Το όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βρίσκεται στο πυρήνα της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, της εκπομπής “Παιχνίδια εξουσίας” των Β. Σκουρή και Α. Σπανού ισχύουν τα εξής:

-Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε “προστασία μακεδονικών μειονοτήτων” εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

-Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

-Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

-Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα ( «Macedonian language» ) με τη σημείωση, ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).

-Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό.

Τα βήματα μετά τη συμφωνία
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της “Βόρειας Μακεδονίας” με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη “Βόρεια Μακεδονία” για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: news 24/7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμμένος για Σκοπιανό: «Είμαστε ξεκάθαροι – Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία!» (video)

Το απόγευμα το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ – Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα αμέσως μετά!

Γεωργιάδης: «Ο Καμμένος ζει το όνειρό του, δεν θα άφηνε με τίποτα την καρέκλα