Φορολογικές δηλώσεις – Παράταση έως τις 27 Ιουλίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Δηλώσεις

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 27 Ιουλίου λόγω προβλημάτων που εντοπίζονται στην πλατφόρμα του taxis ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. 

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και το διοικητή της ΑΑΔΕ, ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει, «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΟΕΕ για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για την έναρξη και λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διαπιστώνει τη μη εφαρμογή τους και για το φορολογικό έτος 2017.

Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα προσδιορίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια από νόμους, η εφαρμογή τους στην πράξη απέχει, δυστυχώς, από τις ισχύουσες διατάξεις».

Η παράταση μέχρι τις 27 Ιουλίου είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, και εδράζεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή του TAXISNET για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε και λειτουργεί με συνεχή προβλήματα σχετικά με τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3, την προσυμπλήρωση με λανθασμένα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών, τις τεχνικές δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταχώρηση των δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές – φοροτεχνικοί να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των πελατών τους.

Ένας στους δύο φορολογούμενους δεν έχει κάνει δήλωση
Πάντως με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς έντεκα μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας μόλις ένας στους δύο φορολογούμενους έχει προχωρήσει στην υποβολή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν υποβληθεί 3.086.656 φορολογικές δηλώσεις από τις  περίπου 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά. Ετσι μένουν ακόμη να υποβληθούν ακόμη σχεδόν 2,3 εκατ, δηλώσεις και ο χρόνος που απομένει για τη λήξη της προθεσμίας είναι λιγότερες από δυο εβδομάδες.

Επιπλέον έχουν υποβληθεί 1.448.237 Ε2 και 505.648 Ε3.

Από τα στοιχεία της εκκαθάρισης προκύπτει ότι το 50,59% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Το 13,32% έχει επιστροφή με το ποσό να ανέρχεται για τους 411.117 φορολογούμενους, στα 323,9 ευρώ.

Το 36,09% έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό και οι 1.114.080 φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν συμπληρωματικό μέσο φόρο στην εφορία 819,3 ευρώ.

Πάντως οι καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων τροφοδοτούν ήδη σενάρια για παράταση της διαδικασίας κατάθεσης των εντύπων Ε1 τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου ενώ στην κατεύθυνση αυτή «δείχνουν» και τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται πολλές φορές στη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Έχουν καταρρεύσει όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης στην οικονομία

ΑΚΟΜΑ: Φέσσας: Είναι παράλογο το 2018 ο υπουργός να καθορίζει μισθούς οριζόντια