Φωτίου: “Πρέπει να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα των Ρομά – Χρειάζεται κοινωνική ένταξη”

Φωτίου

Τη θλίψη της για το τραγικό περιστατικό στην Άμφισσα που στοίχισε τη ζωή ενός 13χρονου κοριτσιού εκφράζει με δήλωσή της η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο η παραβατικότητα των Ρομά, αλλά και η εγκληματικότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα, πόρτες ευκαιρίας για ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη.

«Σήμερα, θρηνούμε ένα παιδί, που σκοτώθηκε άδικα. Δυστυχώς, είναι ίδιες ημέρες που έναν χρόνο πριν σκοτώθηκε ένα άλλο παιδί μη Ρομά στο Μενίδι» σημειώνει η κ. Φωτίου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν μπορούμε να θρηνούμε παιδιά. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και δεν πρέπει να αντέχει νΜενίδα ξαναθρηνήσει τη ζωή ενός παιδιού. Ο κύκλος αίματος πρέπει να κλείσει οριστικά».

«Πρέπει να επιμείνουμε στη συμβίωση πληθυσμών Ρομά με Έλληνες μη Ρομά» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι αυτή η συμβίωση δεν έχει επιτευχθεί τόσα χρόνια και είναι και η μόνη που θα ανοίξει ένα παράθυρο, για να προχωρήσουν οι τοπικές κοινωνίες. «Πιστεύω με πάθος ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτήν τη συμβίωση, δηλαδή στην κοινωνική ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, αυτός είναι μονόδρομος, για να αποφευχθεί η ζούγκλα της αυτοδικίας και των βιαιοπραγιών.

«Το περιθώριο γεννά ξανά περιθώριο» σχολιάζει η κ. Φωτίου.

«Αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονται μέσα σε ένα καθεστώς που μπορεί να δημιουργεί παραβατικότητα και προβλήματα συνεχώς. Πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο την παραβατικότητα των Ρομά, αλλά και την εγκληματικότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα, πόρτες ευκαιρίες για ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη. Χωρίς αυτές τις πόρτες ευκαιρίας, ο αγώνας είναι άπελπις» υποστηρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναφερόμενη στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, η κ. Φωτίου σημειώνει: «Στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν, αλλά και στη μνήμη του παιδιού που χάθηκε στην ‘Αμφισσα, εμείς με μεγαλύτερο πείσμα θα ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Κάμινο και θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την πλήρη κοινωνική ένταξή τους».

Όπως είπε, την Παρασκευή, ο δήμος Άμφισσας θα προχωρήσει στην έγκριση όλων των σχεδίων μετεγκατάστασης. «Αυτός είναι μονόδρομος. Θα δουλέψουμε με πείσμα γι’ αυτήν την κοινωνική ένταξη» επανέλαβε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι ο θάνατος παιδιών δεν είναι θέμα για πολιτική εκμετάλλευση.

«Θα καλούσα, λοιπόν, τα κόμματα να μείνουν έξω από αυτήν την ιστορία και να προχωρήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις γι’ αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε τόσα χρόνια, δηλαδή την κοινωνική ένταξη 100.000 συμπολιτών μας Ρομά, οι οποίοι ζουν σε 370 οικισμούς και καταυλισμούς στη χώρα» αναφέρει η κ. Φωτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπουτάρης για την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ: «Να τελειώνουμε με το δήθεν άσυλο»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Για το… ναυάγιο φταίνε οι Σκοπιανοί! Ευθύνες στην ΠΓΔΜ επιρρίπτει ο Κοτζιάς

ΑΚΟΜΑ: Κουμουτσάκος: «Ψεύδεσαι Κοτζιά, καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχθηκε το Μακεδονία-Σκόπια»