Στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με αφετηρία τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί πλέον μια πορεία καταβύθισης και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα δυναμικό πεδίο για τη ΝΔ, η οποία κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας.
Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι σημαντικές κυβερνητικές απώλειες λόγω του Σκοπιανού, φαίνεται πως δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη συμφωνία στο Eurogroup για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στην οποία επένδυε το Μέγαρο Μαξίμου. Η φιέστα του Ζαππείου και η πρωθυπουργική γραβάτα όχι μόνον δεν πείθουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών για την απόφαση, αλλά διατηρούν σχεδόν ανέπαφη και την απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας για την οικονομική κατάσταση, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για τη χώρα.
Πρόκειται για εικόνα από την οποία σχεδόν προεξοφλείται ότι αναιμική θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας και μπροστά στο κυβερνητικό «σόου» που προετοιμάζεται στο τέλος Αυγούστου και στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή την τυπική ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου και τις υποσχέσεις για καλύτερες μέρες – οι οποίες αναμένεται να συνοδευθούν και από προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες για την αναδιανομή του υπερπλεονάσματος.
Θέλουν πολιτική αλλαγή
Η μεγάλη εικόνα όπως προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση, ωστόσο, είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει πλέον να προετοιμάζεται και να επιδιώκει μια πολιτική αλλαγή. Και είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το κρισιμότερο στοιχείο στο επόμενο διάστημα κατά το οποίο η χώρα και ο πολιτικός κόσμος θα κινούνται, έτσι κι αλλιώς, μέσα σε ένα προεκλογικό περιβάλλον. Από τη μέτρηση αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου.
Για πρώτη φορά, δε, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%). Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %).
Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017. Με την παράλληλη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, εξάλλου, οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Λόγω του Σκοπιανού, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν ευνοείται από το πολωτικό κλίμα στο οποίο επίσης επένδυε, καθώς στη φάση αυτή κερδισμένοι, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να είναι ακραίοι σχηματισμοί ή κόμματα που κινητοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον Βορρά από τη συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί, εν πολλοίς, σε οριακή αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, μια ανοδική πορεία για την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος διατηρεί δεξαμενές ψηφοφόρων στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την εμφάνιση στον πολιτικό χάρτη του κόμματος Ελληνική Λύση, του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη Κυριάκου Βελόπουλου, που καταγράφει αυτή την ώρα ποσοστά άνω του 2%.
Σε δημοσκοπικό επίπεδο, σχεδόν μέσα από όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η παγίωση της πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ μέσα από διψήφιες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το δικό της άλμα προς την αυτοδυναμία, το οποίο προφανώς μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά και τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς στο αντιπολιτευτικό μέτωπο.
Η μαύρη τρύπα
Το Σκοπιανό εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά), αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που εξηγεί την κυβερνητική καταβύθιση. Η οικονομία παραμένει το μεγάλο βαρίδι και η συμφωνία στο Eurogroup δεν ανατρέπει την εικόνα. Το 57% των ερωτηθέντων (έναντι 25%) αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν – και, συνακόλουθα, τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο -, το 78% θεωρεί βασικό πρόβλημα την πορεία της οικονομίας και το 54% προεξοφλεί ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Τα οικονομικά μαζί με τα εθνικά ζητήματα, στην πραγματικότητα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανάταξης.
Στη Μακεδονία, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με μονοψήφια ποσοστά, καθώς τη συμφωνία για το Σκοπιανό προκρίνει μόλις το 14% και αποδοκιμάζει το 83% των ερωτηθέντων, ενώ με τη συμφωνία των Πρεσπών διαφωνούν περισσότεροι και από τους μισούς (53%) ψηφοφόρους του του 2015. Από την έρευνα, εξάλλου, επιβεβαιώνεται η υπεροπλία Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,9%) και εδραιώνεται ως τρίτη πολιτική δύναμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αναστολή ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής προσφύγων, ανακοίνωσε ο Τσίπρας
Συνάντηση Τσίπρα με Σάντσεθ και Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου
Μέρκελ: Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων