Δένδιας: “Τόσα θύματα και ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί”

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν εκλείπει μόνο η έννοια «σχεδιασμός», αλλά και η έννοια «ευθιξία». Είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν τόσα θύματα και ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να υποβάλει πραγματικά –και όχι προσχηματικά– την παραίτησή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τη συνολική ευθύνη φέρει πάντοτε ο πρωθυπουργός.

Σαφώς και θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη διαχείριση και διερωτώμαι αν αξιοποιήθηκε, έστω και στοιχειωδώς, η τεχνολογική υποδομή που εγκαταστάθηκε ή δρομολογήθηκε η εγκατάστασή της, την εποχή που διατέλεσα υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα διδάγματα της τραγωδίας του 2007. Όπως απορώ για τη διάταξη των δυνάμεων και την προέλευσή τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, αλλά και γιατί δεν υλοποιήθηκε όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Έγκαιρης Προειδοποίησης, σύμφωνα με τον νόμο 4249/2014.

Στην πυρκαγιά αυτή εκτιμώ ότι αν δεν είχαν συμβεί μεγάλα λάθη στον τομέα της διαχείρισης, του συντονισμού και της προειδοποίησης του πληθυσμού, τα μοιραία αποτελέσματά της θα είχαν αποφευχθεί.

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα μπορούσε, όπως όλα στη ζωή, να δεχτεί βελτιώσεις, αλλά η επιχειρησιακή του επάρκεια αποδείχθηκε την περίοδο 2012-14, όταν αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές, χωρίς θύματα. Το σύνολο του κράτους, βέβαια, δεν διεκδικεί παράσημο αποτελεσματικότητας και χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και τρόπου λειτουργίας, παρότι αρκετά όργανα της Πολιτείας και υπάλληλοι του Δημοσίου αποτελούν φωτεινά παραδείγματα. Το συγκεκριμένο ζήτημα για τη μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί προτεραιότητα.

Το πρώτο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, αντί να επιδοθεί και πάλι στην αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση, είναι να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, να εντοπίσει και να εξηγήσει τι έγινε λάθος, ώστε να μην ξανασυμβεί, αλλά και να απομακρύνει από τις θέσεις τους όσους ευθύνονται δια των παραλείψεών τους για τη μεγάλη καταστροφή, σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων. Η κυβέρνηση είναι απολογούμενη και πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν έχει το ηθικό ανάστημα να επιχειρήσει να επιβάλει κανενός είδους «σιωπητήριο». Άλλωστε, αποτελεί συνταγματικό καθήκον της αντιπολίτευσης να ζητά εξηγήσεις, για λογαριασμό της ελληνικής κοινωνίας, για την τεράστια αυτή καταστροφή.

Πηγή: Έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Διαβάστε, επίσης: ΦΕΚ «καίει» την κυβέρνηση: Ήξεραν για τα αυθαίρετα στο Μάτι και σφύριζαν αδιάφορα