Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την ανάπτυξη σε 7 από τις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

Η μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία. Ενδεικτικό είναι πως επτά στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλήττονται από τη γραφειοκρατία όπως επισημαίνει σχετική έρευνα που διενήργησε η PwC.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή το 70,7%, τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης ενώ μόλις το 20% των ερωτηθέντων αναφέρει ως εμπόδιο τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία της Ε.Ε.

Παράλληλα, η έρευνα φέρει και στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ε.Ε. και αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η οποία αξιολογείται από τις περισσότερες ιδιωτικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ως μείζονα πρόκληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της Καθημερινής στην Ελλάδα, το κόστος για την οικονομία λόγω της έλλειψης κατάλληλου εργατικού δυναμικού ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ ετησίως, με το ποσό να αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων της Ε.Ε. η απώλεια εσόδων εκτιμάται στα 324 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας.

Διαβάστε, επίσης: Στουρνάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE