Πενήντα τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμό στην ανατολική Συρία

Περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι, 28 άμαχοι και 26 τζιχαντιστές, έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Συρία, σε αεροπορική επιδρομή με στόχο κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο βομβαρδισμός έγινε το βράδυ της Πέμπτης και είχε στόχο «συγκέντρωση πολιτών» κοντά στην κοινότητα Σούσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν η επιδρομή έγινε από την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία ή τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον του ISIS.

Ο συνασπισμός ανέφερε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ίδιος ή «δυνάμεις των εταίρων» του «μπορεί να διεξήγαγαν πλήγματα στα περίχωρα της περιοχής Σούσα» και ανέφερε ότι θα υπάρξει «εις βάθος εξέταση των καταγγελιών» για θανάτους αμάχων.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την είδηση για την επιδρομή την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για περίπου τριάντα νεκρούς μεταξύ των αμάχων και επιρρίπτοντας άμεσα την ευθύνη στον διεθνή συνασπισμό. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συριακές δυνάμεις επιχειρούν επίσης εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, αλλά όχι στον τομέα όπου έγινε η αεροπορική επιδρομή.

Το ΙΚ διατηρεί ακόμη τον έλεγχο μερικών μικρών θυλάκων, κυρίως στην έρημο της ανατολικής Συρίας, μετά την προοδευτική συρρίκνωση του «χαλιφάτου» την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυξε η τζιχαντιστική οργάνωση το 2014 σε μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ. Η Σούσα βρίσκεται σε έναν από τους θύλακες αυτούς, ανάμεσα στον Ευφράτη ποταμό και τα συροϊρακινά σύνορα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Δαμασκό καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή, κατηγορώντας τον διεθνή συνασπισμό ότι το μόνο που επιτυγχάνει με τη δράση του είναι «να σκοτώνει αθώους Σύρους» και να «καταστρέφει συριακές υποδομές κατά μήκος του Ευφράτη», σύμφωνα με το SANA.

Διαβάστε, επίσης:  Μεγάλη νίκη του συριακού στρατού! Κατέλαβε την πόλη-λίκνο της εξέγερσης κατά του Άσαντ