Πρόεδρος Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος: “τα συμφέροντα του καθενός που έχει χτίσει σε τέτοιες περιοχές τα έχουμε αναλογιστεί”;

 “Αν δεν αλλάξουμε τις δομές μας θα κλαίμε πάλι πάνω σε σορούς” είναι η ουσία της συνέντευξης Τύπου. 

Μια ημέρα μετά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου – παρωδία της κυβέρνησης – στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας – ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 κάνει τον δικό του απολογισμό και δίνει απαντήσεις για τα όσα ειπώθηκαν χθες αλλά και για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία της Δευτέρας με τους δεκάδες νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα στην Ανατολική Αττική.

Ζητώντας συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό για ό,τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε, ο Γιάννης Σταμούλης έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχε νομιμοποιηθεί αυτή η κακή πραγματικότητα στο Μάτι. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και σε πολλές άλλες περιοχές, αυτή είναι η αλήθεια. Τα συμφέροντα του καθενός που έχει χτίσει σε τέτοιες περιοχές τα έχουμε αναλογιστεί; Πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας. Δεν θα το χάσουμε το παιχνίδι μόνο από μια νέα φωτιά, θα το χάσουμε από έναν σεισμό… από κάτι άλλο. Τέλος Ιούλη, και εκεί που σβήναμε φωτιές, κληθήκαμε να μαζεύουμε νερά από τις πλημμύρες. Θα κλαίμε πάλι πάνω σε σορούς, αν συνεχίσουμε έτσι και δεν αλλάξουμε τις δομές μας». Σε δραματικό τόνο, συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Εάν μετά από τέτοιες καταστροφές δεν συγκλονιζόμαστε και δε συντονιζόμαστε για να αλλάξουμε τις δομές θα έχουμε και άλλες. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε αυτή την ώρα».
«Έχω διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο και την κρίση του 2007 και έζησα και αυτή την τραγωδία στην Αττική. Ό,τι και να πούμε γι’ αυτές τις καταστροφές είναι λίγο».

Σε ερώτηση αν έπρεπε να έχει γίνει εκκένωση στο Μάτι είπε: «Δεν μπορείς να αναλύσεις ένα τέτοιο επιχειρησιακό σχέδιο μέσα σε ένα λεπτό και να πεις τι έφταιξε. Δύσκολο μου φαίνεται τεχνικά να γινόταν εκκένωση ή να υπήρχε κάποια προειδοποίηση», κατέληξε.

Διαβάστε, επίσης:Για εμπρησμό μιλάει ο Ν. Τόσκας – Όλα θα διερευνηθούν λέει ο Δ. Τζανακόπουλος