Σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο του ’19 

Νέα «βόμβα» Καμμένου στο ΝΑΤΟ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν θα εφαρμοστεί Τριπλή επιβεβαίωση για τις τρεις κάλπες που σκοπεύει να στήσει τον Μάιο του 2019 η κυβέρνηση με τη διεξαγωγή ταυτόχρονα εθνικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών.

Η πρώτη ήρθε από τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία που κατέθεσαν, στην οποία μπέρδεψαν τις ημερομηνίες σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Η δεύτερη επιβεβαίωση ήρθε όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, θέλοντας να «μπαλώσει» τη βουλευτική γκάφα, επιστρατεύτηκε για να δηλώσει βαρύγδουπα ότι «δεν έχουμε διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές». Η τρίτη, η οποία «σφράγισε» πλήρως το «σενάριο» του Μαξίμου για τρεις κάλπες τον Μάιο του 2019, ήταν όταν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα της Βουλής , υποστήριξε πως «όλα αυτά που έχουν γίνει από προχθές το βράδυ και παραπέμπουν σε φαρσοκωμωδία είναι τυχαία. Ή μάλλον για να τηρηθεί το Σύνταγμα».

Η παγίδα που προσπάθησε να στήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους «16» μετατράπηκε σε μπούμερανγκ όταν το Μαξίμου χθες το πρωί ξαναδιάβασε την τροπολογία και διαπίστωσε ότι οι συγγραφείς της είχαν κάνει λάθος στην ημερομηνία του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν αμέσως να αποσύρουν τη βραδινή τροπολογία και να την «επανακαταθέσουν» μεταφέροντας την πρώτη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ουσιαστικά, η επίσπευση κατά πέντε μήνες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών (στον «Κλεισθένη Ι» ήταν ο Οκτώβριος του 2019) έγινε γιατί στο Μαξίμου επικρατεί η βεβαιότητα πλέον πως δεν μπορούν να κρατηθούν και να φτάσουν στο τέλος της τετραετίας… μετά και τα αποτελέσματα και τη διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές.

Το κυβερνητικό νομοθετικό ναυάγιο επιχείρησε να απαλύνει ο Πάνος Σκουρλέτης με τη λογική του καπετάνιου του «Τιτανικού»: Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να αποδεχθεί την τροπολογία και άρχισε να παίζει δυνατά… τα «σουξέ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατηγορώντας τη Ν.Δ.!

Οψιμα ανακάλυψε ότι απαιτείται η επίσπευση των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών για λόγους συνταγματικής τάξης! Καθώς για να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 θα πρέπει να παραταθεί η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειών!
«Ανακάλυψη» τόσο ασήμαντη… που αυτός και οι συνεργάτες του που έγραφαν και διαβουλεύονταν το νομοσχέδιο δεν είχαν προσέξει.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως κατανόησε αυτό που του επισήμαναν συνεχώς Αυτοδιοίκηση και κόμματα: ότι η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, άρα οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και αυτό δεν είναι σωστό γιατί η ταυτόχρονη διενέργεια των δύο αυτών εκλογών θα αλλοιώσει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών.

Το «φινάλε» του υπουργού Εσωτερικών ήταν τόσο «επικό» που προκάλεσε το δυνατό και παρατεταμένο σκωπτικό χειροκρότημα των βουλευτών της Ν.Δ., όταν πιστεύοντας ότι μπορεί να «τρολάρει» είπε: «Εσείς ως Ν.Δ. ζητούσατε να διαχωριστούν οι εθνικές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Εμείς το ακούσαμε. Εσείς το είπατε και έγινε πράξη. Δεν ξέρω εάν είναι δίκαιο αλλά έγινε πράξη. Βλέπετε πως η κυβέρνηση σας ακούει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2019».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής Μάκης Βορίδης σε υψηλούς τόνους απάντησε: «Η συνεδρίαση σήμερα, κυρίες και κύριοι, έχει τίτλο: Το ταραγμένο μυαλό του πανικόβλητου κυρίου Τσίπρα. Γιατί πώς να εξηγήσει πως αλλάζει απόψεις η κυβέρνηση για το πότε θα γίνουν εκλογές! Είστε πραγματικά για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα. Εργαλειοποιεί τις εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες και πως είναι απλό και καθαρό. Αρχικώς ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε να έχει τη δυνατότητα διπλών εκλογών τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019 για να μπερδέψει το σύστημα. Εκεί υπήρχε ένα θέμα. Φτάνεις μέχρι εκεί για να κάνεις εθνικές; Αν δεν φτάνεις, χάνεις το πλεονέκτημα και το σύστημα της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς η Ν.Δ. θα το ακυρώσει . Χθες λοιπόν ο κ. Τσίπρας είπε άσε να ταυτίσω αυτοδιοικητικές – ευρωεκλογές και εθνικές, όλα μαζί, ο κ. Τσίπρας είναι σε διανοητική ταραχή… βρίσκεστε σε ταραχή και αποδρομή κατάρρευσης… παίζετε με τους θεσμούς, εμείς αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την ιταμή πολιτική πρακτική. Μια φαρσοκωμωδία θα λέγαμε ότι είστε, σήμερα ομολογήσατε την προεξοφλημένη σας ήττα, όποτε και εάν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές θα τις χάσετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σύμφωνα με “τον Ελεύθερο Τύπο” είπε στους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν η τροπολογία είναι δική σας θα πρέπει να ντρέπεστε γιατί εσείς κοροϊδεύετε το Κοινοβούλιο αλλά και τον ελληνικό λαό. Αν είναι του κ. Τσίπρα και είναι εκείνος που χθες το βράδυ σας το ζήτησε, θα έπρεπε να παραιτηθείτε εσείς σήμερα με βάση αυτή την εξέλιξη… αυτά τα μικροκομματικά παιχνίδια δεν επηρεάζουν τον ελληνικό λαό και είστε έκθετοι».

Παρέμβαση χθες όμως για τον ευτελισμό των θεσμών έκανε και επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μέσω twitter: «Μέχρι χθες ο κ. Σκουρλέτης ορκιζόταν ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του ’19. Σήμερα αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να γίνουν τον Μάιο! Ενδεικτικός της προχειρότητας με την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τα μικρά αλλά και τα μεγάλα της ζωής μας».

Διαβάστε, επίσης: Τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019