Ταϊλάνδη: 19 δύτες βρίσκονται καθ οδών για τον απεγκλωβισμό των παιδιών

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης για τον απεγκλωβισμό των τελευταίων 5 ατόμων που παραμένουν για 17η μέρα μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη.

H τελευταία φάση της επιχείρησης για τη διάσωση των τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη ξεκίνησε στις 10:08 το πρωί τοπική ώρα, όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές.

Τα συνολικά 19 μέλη της ομάδας που θα διεξαγάγει την τρίτη επιχείρηση για τη διάσωση πέντε ατόμων που παραμένουν ακόμη παγιδευμένα μέσα σε ένα δυσπρόσιτο, εν μέρει πλημμυρισμένο σπήλαιο μπήκαν στο εσωτερικό του, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο και τα στοιχεία της φύσης ώστε να βγάλουν εγκαίρως τους εγκλωβισμένους πριν να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

«Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Κάνουμε αγώνα από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτών των δύο. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης», τόνισε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στην περιοχή μεταδίδουν, πάντως, ότι όλο το βράδυ έβρεχε στην περιοχή με τους πάντες να περιμένουν να δουν αν οι ποσότητες αυτές του νερού θα αποτελέσουν εμπόδιο για την τρίτη φάση της επιχείρησης καθώς οι δύο προηγούμενες σχεδιάστηκαν στη λογική των «τέλειων συνθηκών».

“Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα”.

Και οι πέντε εναπομείναντες άνθρωποι θα βγουν «ταυτόχρονα», καθοδηγούμενοι από τα μέλη της ομάδας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο είναι «ακόμη καλή» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης, αφού επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το σπήλαιο. Πρόσθεσε πως οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.

Οι θεράποντες γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα για να μην τους μεταδώσουν τυχόν λοιμώξεις.

Η σωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.

Δείτε το βίντεο του CNN από την Ταϊλάνδη:

Διαβάστε, επίσης: Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης για τα 8 παιδιά και τον προπονητή τους