Υπουργείο Οικονομικών: Φθίνουσα η πορεία των εισπράξεων από τους φόρους

Ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για την φθίνουσα πορεία στις εισπράξεις φόρων που αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού στο Α΄πεντάμηνο της χρονιάς (-10%), με βάση τα οποία τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει την πρώτη μεταμνημονιακή «μάχη» με τις Βρυξέλλες για ΄το πλεόνασμα και τις παροχές του 2019.

Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν το γεγονός στο νόμο Κατρούγκαλου και στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.

Έτσι, το επόμενο μεγάλο «κρας-τεστ» για τα έσοδα αναμένεται πλέον στο τέλος Ιουλίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η α΄δόση φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΦΠΑ β΄τριμήνου 2018.

Η εξέλιξη αυτή τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα, συνολικά στο α΄5μηνο του 2018 οι εισπράξεις να κινούνται κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας ανησυχία ακόμα για τα υπερ-πλεόνασματα που υπόσχεται προς διανομή η κυβέρνηση.

Και μπορεί μεν για την επίτευξή του υπερπλεονάσματος εφέτος, να φανεί αρκετή μία ακόμη περικοπή δαπανών -που θα εμφανιστεί στο τέλος ως έκτακτη «παροχή»- στην πράξη όμως τυχόν υστέρηση εσόδων έως τότε θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας.

Διαβάστε, επίσης:Έρχεται μίνι ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ – Διαψεύδει το Μαξίμου

Ν. Παππάς: Φτάνουμε σε μια καθαρή έξοδο χωρίς υβριδικά μνημόνια

Αχτσιόγλου: Επιστροφή αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους στις 2 Αυγούστου, για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος