Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν σήμερα το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας “σταθερή” την προοπτική της. Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.
Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της “αρνητική”. Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Πιθανή νέα υποβάθμιση
Σε ό,τι αφορά την αρνητική προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να επιτύχουν μια “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας υποχωρεί εν μέσω αποδυναμωμένων θεσμών και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το capital.gr.
Επομένως, όπως επισημαίνει η Moody’s, ο κίνδυνος συνεχιζόμενων χρηματοοικονομικών εντάσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. Ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας, η οποία τελικά θα επιβάρυνε περαιτέρω το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της κυβέρνησης.
Απέναντι σε αυτούς τους σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους, η Moody’s επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει υπ’ όψιν την εγγενή πιστωτική δύναμη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και μιας ακόμη σχετικά ισχυρής δημοσιονομικής θέσης. Το φορτίο του χρέους της κυβέρνησης παραμένει μέτριο βάσει των διεθνών δεδομένων. Η Moody’s σημειώνει ακόμη ότι η Τουρκία έχει επιτυχώς καταφέρει να χειριστεί προηγούμενα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ.
Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Τουρκίας αν η κρίση με την τουρκική λίρα επιδεινωθεί και η χώρα αποδειχθεί ανίκανη να επιτύχει έναν συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών που θα ήταν αποτελεσματικές ως προς τη χαλάρωση των εξωτερικών χρηματοδοτικών πιέσεων, τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και ώστε να θέσουν τη χώρα σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης.
Με δεδομένη την αρνητική προοπτική, μια θετική αξιολόγηση είναι ελάχιστα πιθανή αυτή τη στιγμή προειδοποιεί ο οίκος.
Η αξιολόγηση θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή αν οι τουρκικές αρχές παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό οικονομικό σχέδιο βραχυπρόθεσμα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σημαντικά σφικτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, ώστε να εξασφαλιστεί μια ομαλή επιβράδυνση της οικονομίας, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό αλλά και χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και σε μία συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Μια σημαντική εξωτερική οικονομική στήριξη ίσως να επηρέαζε θετικά την αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την Τουρκία κατά μία βαθμίδα το Μάιο, ενώ η Moody’s είχε υποβαθμίσει τη χώρα, επίσης κατά μία βαθμίδα το Μάρτιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Guardian: σε «σπιράλ οικονομικού θανάτου» η Τουρκία
«Βουλιάζει” η οικονομία της Τουρκίας – Νέο «χαστούκι” από Moody’s
Οι αγορές νίκησαν τον Ερντογάν – Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας