Ανατολική Αττική: “καυτοί” οι διάλογοι των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ.

Φως σε όσα συνέβησαν το κρίσιμο διάστημα που οι φλόγες διέσχισαν τη λεωφόρο Μαραθώνος με πορεία προς την ακτή, ρίχνουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. , τις οποίες δημοσιεύει η Καθημερινή.

Αναλυτικά: 
18.13: «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε για Νέα Μάκρη».
18.18: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή. Βρίσκεται σταθμός εκεί να κόψει».
18.27: «Eχουμε κλείσει Μαραθώνος από μεριά της Φλέμινγκ»
18.29: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά. Να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι. Να τα στέλνουμε όλα Ραφήνα».
18.35: «Το 10 (σ.σ. ανακριτικό της Τροχαίας) είναι καλά; Ακουσα ότι έχει εγκλωβιστεί».
Τί προκύπτει απ’ αυτές; Η εντολή του διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής Κωνσταντίνου Βουτσελά προς τον επικεφαλής της Τροχαίας Αργύρη Μπακαλώνη για διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Μαραθώνα δόθηκε τηλεφωνικά στις 18.12 και ενώ η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά.
Ένα λεπτό αργότερα, στις 18.13 ο κ. Μπακαλώνης δίνει μέσω ασυρμάτου εντολή σε μια μοτοσικλέτα και ένα περιπολικό της Τροχαίας που πραγματοποιούσαν εκτροπές της κυκλοφορίας σε Νέο Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη να μετακινηθούν και να κόψουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη συμβολή της με την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς Μαραθώνα.

18.13: «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη» διατάσσει μέσω ασυρμάτου τους δύο υφισταμένους του ο διοικητής της Τροχαίας. Εκείνοι απαντούν: «Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;». Πέντε λεπτά αργότερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησιάζει τη λεωφόρο. Στις 18.18 υπάρχει καταγεγραμμένο το εξής μήνυμα: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή, είναι σταθμός (σ.σ. όχημα της Τροχαίας) εκεί να κόψει» και ένα λεπτό αργότερα στις 18.19 δίνεται εντολή στο τμήμα Τροχαίας Αγίας Παρασκευής να στείλει ενισχύσεις.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., την ίδια στιγμή (γύρω στις 18.20) έγινε διακοπή της κυκλοφορίας και στην οδό Φλέμινγκ, που οδηγεί προς το λιμάνι της Ραφήνας. Αντίστοιχα, από τις ηχογραφημένες συνομιλίες αποκαλύπτεται ότι μερικά λεπτά αφότου απαγορεύθηκε η είσοδος στη λεωφόρο Μαραθώνος, η Τροχαία δημιούργησε φραγμό και στον πρώτο παράλληλο δρόμο που οδηγεί στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αργυρά Ακτή, τον κυκλικό κόμβο δηλαδή της λεωφόρου Δημοκρατίας με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Ενδεικτικά, στις 18.27 αστυνομικός της Τροχαίας που μετέχει στα μέτρα ακούγεται να διαβιβάζει: «Eχουμε κλείσει Μαραθώνος από μεριά της Φλέμινγκ» και δύο λεπτά αργότερα, στις 18.29, ο επικεφαλής των μέτρων ακούγεται να φωνάζει: «Ελάτε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη». Δευτερόλεπτα μετά και ενώ στην περιοχή επικρατούν συνθήκες πανικού ο εκφωνητής επαναλαμβάνει: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στέλνουμε όλα Ραφήνα».
Οι αστυνομικοί διευκρινίζουν πάντως ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την εκτροπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκε φραγμός στην (παράλληλη) λεωφόρο Δημοκρατίας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνταν στην οδό Φλέμινγκ είχαν δυνατότητα –εάν το επιθυμούσαν– να στρίψουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Μάτι.
Ακόμα, περιγράφουν ότι αρκετοί οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στον φραγμό επιτίθεντο στους άνδρες της Τροχαίας στα μπλόκα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους για να τα σώσουν από τη φωτιά.
Πάντως, μετά τις 18.30 οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών αποτυπώνουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
«Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός της φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» ακούγεται να διατάσσει ο επικεφαλής αξιωματικός τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα μπλόκα. Πέντε λεπτά αργότερα η ένταση κλιμακώνεται, καθώς υπάρχει πληροφορία ότι ένα περιπολικό έχει εγκλωβιστεί στη φωτιά. Είναι 18.35 όταν ο διοικητής της Τροχαίας ακούγεται να ρωτά στον ασύρματο: «Το 10 είναι καλά; Ακουσα ότι έχει εγκλωβιστεί;».
Η απάντηση που ακολούθησε ήταν «Ναι, όλα καλά έχει κατέβει στη διασταύρωση της Ραφήνας».

Διαβάστε, επίσης:Ανατολική Αττική: 85 ταυτοποιημένοι νεκροί – Ένας αγνοούμενος