Αργεί ακόμη ο ανασχηματισμός: Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και στη μέση ο Τσίπρας

Ο ανασχηματισμός που κυοφορείται από τον Αλέξη Τσίπρα, όχι απλώς πήρε αναβολή κατά μία εβδομάδα, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό, να μην πραγματοποιηθεί, ούτε το επόμενο επταήμερο.

Τα κενά κομμάτια στο παζλ που έχει να συμπληρώσει ο πρωθυπουργός είναι αρκετά με κύριο ερώτημα εάν ο Πάνος Σκουρλέτης, θα διαδεχθεί τον Παναγιώτη Ρήγα, ως νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της δυσφορίας για το σχετικό σενάριο που εξέφρασε ο κ. Ρήγας, αποκρούοντας με εκνευρισμό όσα ακούγονται περί “αντικατάστασής” του από τον νυν υπουργό Εσωτερικών, χθες, την “εμφάνισή” του έκανε με δημόσια δήλωση, ιδιαζόντως σιβυλλική και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ( ο οποίος θεωρείται αμετακίνητος από το πόστο του στην Οδό Νίκης).

Ο κ. Τσακαλώτος, είναι ο άτυπος επικεφαλής των “53”, της ομάδας της “θεσμικής” εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει καταδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι επιδιώκει να έχει και λόγο και ρόλο στα εσωκομματικά τεκταινόμενα.

Το μήνυμα Τσακαλώτου σε Τσίπρα

Ο ΥΠΟΙΚ φρόντισε χθες να υπενθυμίσει , δια “κρυπτογραφημένου” μηνύματος στον Αλέξη Τσίπρα , την παρουσία όχι μόνον τη δική του αλλά και των συντρόφων του , προφανώς και εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού.

“Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των δικών του πιστών ανθρώπων”, είπε χθες με δήλωσή του στην ΕΦΣΥΝ ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας μια ακόμη αιχμή ( ή …οδηγία) προς τον Πρωθυπουργό:

“Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από εμάς”.

Οι δύσκολες σχέσεις Τσακαλώτου- Σκουρλέτη

Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στο κόμμα και στο “από ποιους” θα πρέπει να πλαισιωθεί εν όψει της μεταμνημονιακής και προεκλογικής περιόδου, εκτιμάται ότι συνδέεται άμεσα με τα σενάρια που φέρουν τον Πάνο Σκουρλέτη να “κλειδώνει” για γραμματέας.

Οι σχέσεις Τσακαλώτου- Σκουρλέτη εξάλλου, δεν έχουν υπάρξει εύκολες, ιδιαίτερα μετά το αλήστου μνήμης 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας τότε, είχε αμφισβητήσει ευθέως τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και τις πολιτικές του τρίτου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σκουρλέτης τότε είχε ρίξει “όλμους” σχετικά με το τρίτο μνημόνιο, αναφέροντας πως “κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα αυτό βγαίνει” και χαρακτηρίζοντας “ακραία νεοφιλελεύθερες” τις πολιτικές που περιλαμβάνει.

Από πλευράς του, ο κ. Τσακαλώτος, είχε επιχειρήσει να εξουδετερώσει το αριστερό προφίλ Σκουρλέτη, υπενθυμίζοντας πως “όλοι μαζί τα κάναμε, όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε, δεν υπάρχουν περισσότερο αριστεροί ή δεξιοί υπουργοί”.

Το ενδεχόμενο, να μην ενθουσιάζονται οι “53” και ο αρχηγός τους στην ιδέα να αναλάβει ο κ. Σκουρλέτης γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ( θέση εξόχως κομβική στον δρόμο για τις κάλπες), είναι ισχυρό, όπως ισχυρή είναι και η πιθανότητα, να διεκδικούν ρόλο και χώρο για την εφαρμογή των συχνά διακριτών από την κεντρική γραμμή, θέσεων που εκφράζουν.

Την απάντηση θα δώσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη πότε θα συνεδριάσει. Η σύγκλησή της, θα σημάνει στην πραγματικότητα την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό.

Της Νίκης Ζορμπά

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Reuters: Τρομακτικές προκλήσεις για την Ελλάδα

Economist: Κανείς δεν μπορεί να μιλά για “success story”

Guardian: Η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου, θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη παρακολούθηση ενώ έρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων