ΚΕΕΛΠΝΟ: Δύο νεκροί στη Δυτική Αττική από τον ιό του Δυτικού Νείλου 

Κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και οι δύο νεκροί. Και τα δύο θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι άνω των 80 ετών.
Δύο οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι εκτός των δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων σε εγρήγορση θα πρέπει να είναι και οι πολίτες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις αρχές του καλοκαιριού τα κρούσματα είναι 55. Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύονταν, χθες, σε νοσοκομεία, καθώς είχαν εμφανίσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, οι τέσσερις νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.Η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσηµα που µεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

Πώς µεταδίδεται η λοίµωξη από ιό του ∆υτικού Νείλου;

– Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.
– Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).
– Ο ιός δε µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆ε µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Διαβάστε, επίσης: ΚΕΕΛΠΝΟ: Έντεκα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφονται στην Κεντρική Μακεδονία