Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο, αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση στο Μουσείο του Δικτύου ΠΙΟΠ.

Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή τη μεγάλη έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που παρουσιάζεται από τις 26 Μαΐου 2018 στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, σχεδιάστηκε μια μικρή ομότιτλη εκδοχή με αρχαιότητες του πρώτου Μουσείου της χώρας, σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ, η οποία περιοδεύει σε θεματικά μουσεία του. Η περιοδεύουσα έκθεση ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με τρίτο και τελευταίο σταθμό για το 2018 το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Τήνου καταλαμβάνει η ενότητα με τα κυκλαδικά ειδώλια, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες. Στην πλειονότητά τους απεικονίζουν γυμνές γυναικείες μορφές με διπλωμένα χέρια και ελαφρώς λυγισμένα γόνατα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το μεγάλου μεγέθους ειδώλιο εγκυμονούσας γυναίκας αλλά και ένα βιολόσχημο, που συνιστά προγενέστερο τύπο των κυκλαδικών ειδωλίων με διπλωμένα χέρια.

Ένας εύληπτος τρόπος για να προσεγγίσουμε και να ανασυνθέσουμε την κατασκευή των ειδωλίων είναι η πειραματική αρχαιολογία. Στην έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον τρόπο και τα στάδια κατασκευής τους, αποτέλεσμα ενός πειράματος που ξεκίνησε το 2013, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, στην έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μαρμάρινα σκεύη, όπως μια φιάλη και ένα κωνικό ποτήρι, που εντυπωσιάζουν με την απλότητα της μορφής και την τελειότητα του σχήματος, καθώς και έναν κρατηρίσκο-καντήλα, που ονομάστηκε έτσι γιατί θύμιζε τις καντήλες των εκκλησιών.

Η έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου (τηλ. 22830 31290) παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη

Εγκαίνια για τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στην Τήνο