Μήνυμα Ερντογάν στις ΗΠΑ: “Θα αναζητήσουμε νέους συμμάχους”!

Το πώς βλέπει η Τουρκία την κρίση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times, την ώρα που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, με το νόμισμα της χώρας να σημειώνει ελεύθερη πτώση, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο άρθρο του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν μια σειρά μέτρων για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, αναφέροντας τη σύλληψη από την τουρκική αστυνομία ενός αμερικανικού πολίτη, Άντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση. Αντί να σεβαστούν τη δικαστική διαδικασία, όπως κάλεσα τον Πρόεδρο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν καταφανείς απειλές εναντίον ενός φιλικού έθνους και προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων σε πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου μου. Η απόφαση αυτή ήταν απαράδεκτη, παράλογη και τελικά επιζήμια για τη μακροχρόνια φιλία μας».

«Για να εκφράσουμε το ότι η Τουρκία δεν υποκύπτει σε απειλές, επιβάλαμε κυρώσεις σε Αμερικανους αξιωματούχους. Προχωράμε και ακολουθούμε την ίδια αρχή: Η προσπάθεια να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση μου να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες», πρόσθέτει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει ότι «θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

«Σε μια εποχή που το κακό συνεχίζει να κρύβεται σε όλο τον κόσμο, οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, θα χρησιμεύσουν μόνο για να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια. Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμφωνεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερούς και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», σημειώνει.

Διαβάστε, επίσης:«Σφαλιάρα» Τραμπ σε Ερντογάν: Διπλασιάζει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Τουρκία