Μόλις 9 είναι τα νόμιμα κτίσματα στο ρέμα Σούρες, στη Μάνδρα

Εννιά από τις 27 αυθαιρεσίες που εντόπισε στο ρέμα Σούρες στη Μάνδρα η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και επικοινωνεί η κυβέρνηση ως τις πρώτες… κατεδαφίσεις είχαν υπαχθεί στους νόμους 4178/13, αλλά και στον 4495/17, αποτυπώνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι έλεγχοι για το τι αυθαιρεσίες δηλώνονται, ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι.

Την ίδια ώρα, το αφήγημα της μπουλντόζας για τις 61 τελεσίδικες αποφάσεις σε Σαρωνικό, Ανάβυσσο, Πόρτο Ράφτη, Καπανδρίτι, Λαύριο, Μάνδρα και Πεντέλη συνεχίζεται κανονικά, με τους δημάρχους να επιβεβαιώνουν στον Ελεύθερο Τύπο ότι δεν έχουν ακόμα καμία ενημέρωση από το κράτος.

Δυο βδομάδες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 91 ανθρώπους και έφερε εκατοντάδες ακόμα σε κατάσταση απόγνωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις χθες συναντήθηκε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προκειμένου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων εργαλείων για την αυθαίρετη δόμηση.

Στη Μάνδρα, που εννιά μήνες πριν οι κάτοικοι μετρούσαν πληγές και απώλειες, οι κατεδαφίσεις εν μέρει είχαν κολλήσει, πέρα από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις (π.χ. αμαξοστάσιο) που η απομάκρυνσή τους έγινε άμεσα. Οπως σημειώνουν ασφαλείς πηγές στον «Ε.Τ.» από τα 27 αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στο ρέμα Σούρες, τα 10 εκδικάστηκαν και απορριφθήκαν από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Για τα υπόλοιπα αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν και αυθαιρετούχοι οι οποίοι δεν προχώρησαν σε ενστάσεις και έτσι τα κτίσματά τους κρίθηκαν αυτόματα τελεσίδικα.

Ενδεικτικά, οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων που υπάχθηκαν στους νόμους 4178/13 και 4495/17 χωρίς να ελεγχθούν είναι:

• Εταιρία σούπερ μάρκετ έχτισε στις αποθήκες της στην περιοχή, καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής της άδειας, τοιχία από μπετόν μέσα στο ρέμα, τα οποία και νομιμοποίησε μέσω του 4495/17.

• Μεγάλη επιχείρηση της περιοχής καθ’ υπέρβαση της άδειάς της επεξέτεινε την αποθήκη της κατά 338 τετραγωνικά και έχτισε επιπλέον βοηθητικούς χώρους 216 τ.μ. Η εταιρία είχε νομιμοποιήσει τις πολεοδομικές παρανομίες μέσω του ν. 4178/13. Η ένστασή της απορρίφθηκε και οι Αρχές ζήτησαν τη μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας καθώς αποδείχθηκε ότι στα σχέδια δεν αποτυπωνόταν πουθενά το ρέμα.

Οι δήμαρχοι
Αν και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προέβλεπε από χθες την τοιχοκόλληση των πρώτων 61 κατεδαφίσεων σε Σαρωνικό, Ανάβυσσο, Πόρτο Ράφτη, Καπανδρίτι, Λαύριο, Μάνδρα και Πεντέλη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι των ανωτέρω περιοχών στον «Ε.Τ.», δεν έχουν ακόμα λάβει καμία ενημέρωση από το κράτος, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ο δήμος να γνωρίζει τέτοιου είδους διαδικασίες. Οπως εξήγησαν, για να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις πρέπει πρώτα να ενημερωθεί η εκάστοτε Αρχή προκειμένου να παρέχει και τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχιστεί και επί του πρακτέου η κατεδάφιση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι περισσότερες περιπτώσεις κατεδαφίσεων αφορούν κτίσματα που οι ίδιοι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τα κλειδιά στους δήμους. Αντίστοιχα, οι αυθαιρετούχοι που θα λάβουν ειδοποιητήριο έχουν 15 ημέρες προθεσμία για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας τις ενστάσεις τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κατεδάφιση γίνεται άμεσα εκτελεστή.

Τί λέει η κυβέρνηση
Κατόπιν εορτής, αυξάνονται οι ελεγκτές για τα αυθαίρετα. Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ανοίγει και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα (κατ’’ εφαρμογή του νόμου 4495/2017), ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών τόσο για τη νόμιμη όσο και την αυθαίρετη δόμηση.

Το μητρώο αναμένεται να ενεργοποιηθεί γύρω στα μέσα Οκτωβρίου και θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Το νέο αυτό εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όπου με την καταβολή σχετικού παραβόλου θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (Τaxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος. Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως οι πρώτες κατεδαφίσεις θα πραγματοποιηθούν μετά τις 20 Αυγούστου, θα έχουν ρυθμό 3-4 κτίρια την ημέρα και εντός διμήνου θα έχουν κατεδαφιστεί και τα 61 κτίρια. Παράλληλα, προχωράει η προτεραιοποίηση 300 ακόμα αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το μπαλάκι ευθυνών σε αυτή φάση έχει πέσει στην έλλειψη κονδυλίων οδηγώντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να κρατήσει στο συρτάρι από το 2001 αρκετές από τις σημερινές τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης. Για τις πληγείσες περιοχές, πάντως, εγκρίθηκε χθες η χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την ενοικίαση μηχανημάτων έργου, την κοπή και μεταφορά των καμένων δέντρων.

Διαβάστε, επίσης: Γιάννης Τσιρώνης:«Το ότι αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη, δεν σημαίνει ότι είναι και φταίχτης»