Ναυτική και αεροπορική βάση στα Κατεχόμενα σχεδιάζει η Τουρκία

«Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί (Κύπρος)» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».

«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία.

Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή» υποστηρίζει η εφημερίδα, αποσιωπώντας ότι η Άγκυρα έχει ναυτικές βάσεις στα δικά της εδάφη.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι «πρέπει να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νησί».

Η εφημερίδα κάνει ακόμα λόγο για «απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή» όπου υπάρχουν και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, επικαλούμενη και τις «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας στα ενεργειακά με τις γεωτρήσεις στις δικές της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι και του ανταποκριτή της Μανώλη Κωστίδη η Τουρκία δημιουργεί ναυτική βάση στην Αμμόχωστο με σκοπό τον μόνιμο έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ. Το δημοσίευμα μάλιστα, κάνει λόγο και για αεροπορική βάση.

Στην Αμμόχωστο δημιουργούνται ήδη μόνιμες εγκαταστάσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για την υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ολόκληρη η κατεχόμενη Κύπρος μετατρέπεται σε μια τεράστια στρατιωτική βάση…για τον έλεγχο της περιοχής.

Η Αμμόχωστος, σύμφωνα με και με παλαιότερα δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως σταθμός εξόρμησης των πολεμικών της πλοίων, που έχουν ως έδρα τη βάση της Μερσίνας και αφορούν σε φρεγάτες, τορπιλακάτους, κορβέτες και ένα υποβρύχιο.

Πηγή:thepressroom.gr

Διαβάστε, επίσης:Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη: Νέα 48ωρη άδεια έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας