Ρεκόρ ταχύτητας: Το “ασημένιο βέλος” σε 3,5 ώρες σε πάει Θεσσαλονίκη

Έφτασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης το «ασημένιο βέλος», το νέο «υπερ-τραίνο» που θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3,5 ώρες.

Εκεί θα μείνει σταθμευμένο μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, όταν και θα κάνει δοκιμαστικά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κατερίνη και σταδιακά στην συνέχεια θα μπει στην γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Το τρένο που επιλέχθηκε από την ιταλική «Ferrovie dello Stato» (FS), το «Frecciargento ETR 485», με τα εννέα βαγόνια του δεν θα διαγράψει τη μόνιμη πορεία του επί ελληνικού εδάφους προτού ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση και στο τελευταίο, «δύσκολο» τμήμα της κεντρικής σιδηροδρομικής αρτηρίας της χώρας, από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Δομοκό, μήκους 52 χιλιομέτρων.

Μετά τη Διεθνή ‘Έκθεση, όπου θα παρουσιαστεί με την ευκαιρία της συμμετοχής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διοργάνωση, το τρένο, χωρητικότητας περίπου 480 θέσεων, θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να μπει μόνιμα στις ελληνικές ράγες.

Το υπέρ-τραίνο, μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα έως και 250 χλμ/ώρα και εκτιμάται ότι θα διανύει την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η FS θα έχει πρακτικά τη δυνατότητα να δρομολογήσει στην Ελλάδα και το ακόμη ταχύτερο «κόκκινο βέλος» (Frecciarossa), το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 300 χιλιομέτρων την ώρα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον χρόνο της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάστε, επίσης:Σε διαβούλευση το σχέδιο του πάρκου 2.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό