Σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της οργής για την τύχη του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη

Σήμερα το απόγευμα κρίνεται η τύχη του Ηλία Ψινάκη στο δημαρχιακό θώκο καθώς 23 δημοτικοί σύμβουλοι Μαραθώνα με επίσημο αίτημά τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αιμίλιο Ρεϊσογλου έχουν ζητήσει την άμεση συνεδρίαση του σώματος προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα για την παραίτηση του Δημάρχου, μετά τα τραγικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς.

Η αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για την απουσία του κ. Ψινάκη κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι αλλά και για τις δημόσιες τοποθετήσεις που ακολούθησαν της φονικής πυρκαγιάς είναι μεγάλη.

Λόγω της οργής, ακόμη και σύμβουλοι της δικής του παράταξης ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του από τη θέση του Δημάρχου, χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο για τον τόπο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Μαραθώνα σε βάρος του Ηλία Ψινάκη, είναι και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον πρόεδρο κ. Αιμίλιο Ρεϊσογλου να προχωρά στην άμεση σύγκλησή του για σήμερα το απόγευμα στις 18.00.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα στο χώρο της Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου, εκεί που βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσων του Δ.Σ. Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συνεδρίαση, απλοί πολίτες αλλά και σύλλογοι της πόλης καλούν τους συμπολίτες τους σε πανστρατιά στο χώρο της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Ψινάκης προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα αλλά μάλλον δεν το έχει καταφέρει. Αν και όταν εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την φονική πυρκαγιά δήλωσε πως και το δικό του σπίτι κάηκε, εν τούτοις οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την πολυτελή οικία του στο Νέο Βουτζά κάθε άλλο παρά καμένο το έδειχναν. Υπήρχαν μικρής έκτασης καταστροφές κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έχει γίνει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στη συνέχεια ο κ. Ψινάκης ο οποίος εμφανίζεται να μην έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες καλεί τον κόσμο του Μαραθώνα να κάνει τα αποκαϊδια παράδεισο. Ο κ. Ψινάκης λειτουργώντας όπως η κυβέρνηση- η οποία αποποιείται τις ευθύνες της και δηλώνει ότι τα πάντα έγιναν σωστά, παρά τις δεκάδες των θυμάτων- επιμένει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, να μην κάνει την αυτοκριτική του και να ζητά στήριξη για την επόμενη ημέρα. «Σας περιμένω όλους να κάνουμε τα αποκαΐδια πάλι παράδεισο και να μη ξαναγράψουμε ποτέ ξανά τέτοια post» κατέληγε η ανάρτησή του.

Τελευταίο ατόπημα του δημάρχου Μαραθώνα το οποίο εξόργισε ακόμη περισσότερο ήταν η πρωτοφανής απόφαση του να απαγορεύσει την παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή η οποία θα δινόταν το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Μάκρη.

Όπως είχε αποφασιστεί από την παραγωγή και το σύνολο των συντελεστών της παράστασης τα έσοδα θα δίνονταν στους πληγέντες από την φονική πυρκαγιά. Ωστόσο η δημοτική αρχή απαγόρευσε την φιλανθρωπική αυτή παράσταση παρόλο που γνώριζε το σκοπό της.

Οπως είπε στο protothema.gr ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της παράστασης Αιμίλιος Χειλάκης «ειδοποιήθηκε ο παραγωγός μας από την υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος του δήμου ότι η παράστασή μας ακυρώνεται λόγω πένθους! Ο ίδιος ο κ. Ψινάκης δεν εμφανίστηκε στα τηλέφωνα αν και γνώριζε πως υπήρχε απόφαση να δοθούν όλα τα έσοδα στους πληγέντες… Είναι τουλάχιστον λυπηρό αυτό που συμβαίνει».

Σφόδρα δυσαρεστημένος ήταν και ο Σταμάτης Κραουνάκης ο οποίος έχει συνθέσει τη μουσική της παράστασης και ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook σημείωσε τα εξής:

«Λοιπόν, Ομοθυμαδόν συντελεστές και παραγωγός αποφασίσαμε η σημερινή παράσταση της “Αντιγόνης” στη Νέα Μάκρη να δοθεί και να πάνε όλες οι εισπράξεις στους ανθρώπους εκεί. Πριν λίγη ώρα ο Ηλίας Ψινάκης επέβαλλε στην υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου την ακύρωση της παράστασης… Λόγω πένθους είπε… Και εκείνη έντρομη μας ειδοποίησε… Ακυρώνεται λοιπόν η σημερινή για τους πυρόπληκτους στη Νέα Μάκρη. Τον έψαξα στα τηλέφωνα και δεν έβγαινε… Κρίμα. Αυτή τη στιγμή οι τεχνικοί μας ξηλώνουν. “Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκρεμός από την ανθρώπινη ανοησία”».

Αξίζει να τονιστεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει απομάκρυνση Δημάρχου σε περίπτωση άρσης της ψήφου εμπιστοσύνης από το Δημοτικό Συμβούλιο (κάτι που για παράδειγμα ισχύει για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας) γι’ αυτό και οι δημοτικού σύμβουλοι εκδίδουν ομαδικό ψήφισμα με το οποίο του ζητούν από τον Ηλία Ψινάκη να παραιτηθεί.

Διαβάστε, επίσης:Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή – Δείτε τις περιοχές