Τόσκας: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός – Σκουρλέτης: Άδικο να κριθεί το έργο του τις τελευταίες μέρες

Τη βούληση της κυβέρνησης για το ριζικό ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και σύγκρουση με τα συμφέροντα υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τον αποχαιρετισμό του Νίκου Τόσκα.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πληγέντων σε συνδυασμό με μια εις βάθος αποτίμηση της τραγωδίας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.

Συγκινητική και σεμνή ήταν η ομιλία του αποχωρήσαντος αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος επικέντρωσε τις επισημάνσεις του στην τραγωδία και στην ανάγκη να μην ξεχαστεί, καθώς και «στην γενναιότητα που έχει δείξει ο πρωθυπουργός»

«Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρυσμα. Η συνείδησή μου επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου…. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, υπηρέτησα επί 35 χρόνια την πατρίδα. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο. Δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα. Κληθήκαμε να διαχειρισθούμε την μεταναστευτική κρίση. Φορούσα πάντα τη στολή και τιμώ τους ανθρώπους. Δώσαμε μάχες με την αστυνομία, επενδύσαμε στις σχέσεις εμπιστοσύνης των σωμάτων ασφαλείας με τους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης που ανέλαβε και καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημείωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει όχι μόνο τις παθογένειες και τις λαβωμένες υποδομές στο πλαίσιο μιας βαθιάς αποτίμησης. Πρέπει οι νόμοι που ψηφίζονται και να εφαρμόζονται. Να δούμε διαχρονικά λάθη που έχουν γίνει. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ριζικός ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας η οποία επιβάλλεται όχι μόνο από τις τραγικές απώλειες, αλλά και τις κλιματικές αλλαγές διεθνώς. Η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της και προφανώς όλες οι υπηρεσίες θα διευκολύνουν αυτό το έργο. Η αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ανάγκη να βγουν πιο ισχυροί από αυτή την τραγωδία και είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να στέκονται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Αυτό το έμψυχο δυναμικό θα κληθεί να δράσει και να επιτελέσει το καθήκον του και στο μέλλον».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στην πορεία του κ. Τόσκα κατά τη διάρκεια της θητείας του, τονίζοντας ότι είναι άδικο το έργο του Νίκου Τόσκα να κριθεί με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την 23η Ιουλίου. «Ο Τόσκας έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και προβλήματα υποδομών. Εχθροί και φίλοι τον χαρακτηρίζουν για την ηθική του ακεραιότητα, την ανιδιοτέλειά του», προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παραιτήθηκε ο Ν. Τόσκας: Οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω

ΝΔ για παραίτηση Τόσκα – Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας

Άδ. Γεωργιάδης στις Αντιπαραθέσεις: Χαιρετίζω την παραίτηση Τόσκα