Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στην Εύβοια – η κατάσταση είναι υπό έλεγχο

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10-11 π.μ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι: «Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο, αλλά αναζωπυρώσεις». «Είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αλλά είχαμε μια πολύ δύσκολη και μακρά νύχτα» σημείωσε, απευθύνοντας ένα «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες και σε όσους συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των πύρινων εστιών.

Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι για την αποτελεσματική καταπολέμηση των πύρινων μετώπων η αυτοδιοίκηση «αντέδρασε πολύ αποτελεσματικά», καθώς υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία σε περιφέρεια και δήμο Ευβοίας.

«Έχουμε αγαστή συνεργασία, ήμασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο, όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης του κάθε χωριού αυτά είναι τα βασικά άμα θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» εξήγησε ο περιφερειάρχης. Διευκρίνισε ότι πρώτο μέλημα ήταν να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, και στη συνέχεια οι περιουσίες και το περιβάλλον. «Πρώτη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και οι εναέριες δυνάμεις, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν αυτή την ώρα: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων, κηρύχθηκε το βράδυ της Κυριακής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Διαβάστε, επίσης:Δανειολήπτες: Ποια δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες για «κούρεμα» από 50% έως 85%