Le Monde: Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά μάχη κατά των αυθαιρέτων

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Monde” μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ξεκινά μάχη κατά των αυθαίρετων κτισμάτων. Συγκεκριμένα, χθες δεσμεύτηκε να επισπεύσει την προβλεπόμενη κατεδάφιση περίπου 3.000 αυθαίρετων κτισμάτων γύρω από την Αθήνα, “να αναδιοργανώσει” την πολιτική προστασία και να “βελτιώσει την πρόληψη”.

Με σειρά νομοθετικών τροπολογιών και διοικητικών και οικονομικών παρεμβάσεων, θα επιταχυνθεί η προβλεπόμενη -αλλά καθυστερημένη- κατεδάφιση περίπου 2.500 αυθαίρετων κατασκευών σε δάση και περίπου 700 σε ακτές, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα «μεριμνήσουν για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών» και «θα ενισχύσουν τους ελέγχους» για τοίχους και φράχτες που εμποδίζουν, παρανόμως, την πρόσβαση στη θάλασσα, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε πρώτη φάση θα εξαφανιστούν περισσότερα από 3.000 παράνομα κτίσματα, ανακοίνωσε ο Υπ. Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, την Τετάρτη στην Αθήνα.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, “ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών”. Η τροπολογία αφορά κατεδάφιση αυθαιρέτων ακόμη και στη Μακρόνησο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος στο πλαίσιο επιτόπιων ελέγχων, είχαν εντοπίσει αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες. «Μέχρι το 2019-2010 η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος θα περνάει όχι από την πολεοδομία αλλά από τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά παρατηρητήρια και το κεντρικό του υπουργείου, διευκρίνισε. Μάλιστα, το πρόστιμο θα μεταφέρεται στην εφορία και θα είναι αυξημένο πάνω από 100%.

Διαβάστε, επίσης:Στη Βουλή η τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαίρετων σε αιγιαλό και δάση