Ζακ Κωστόπουλος: Παράνομη η βία της ΕΛ.ΑΣ., δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας

Στον ανακριτή ο δεύτερος άντρας που εικονίζεται να χτυπά για συμπαράσταση και αλληλεγγύη τον 33χρονο. Υπάρχουν σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν,δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

Η δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Ζακ  χαρακτήρισε «υπερβολική, αναίτια και παράνομη» τη βία που ασκήθηκε από την αστυνομία στον ημιθανή 33χρονο τη στιγμή της σύλληψής του έξω από το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια. Πράγματι, μέσα από το βίντεο που πήρε διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίησή του στα ΜΜΕ, το γεγονός πως οι αστυνομικοί δε σταμάτησαν να τον χτυπούν προσπαθώντας να του περάσουν χειροπέδες όντας αναίσθητος προκαλεί ερωτηματικά και έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Η δικηγόρος δήλωσε: «Η Πολιτεία πρέπει να κάνει τα δέοντα. Υπάρχει, όμως, μία απάνθρωπη συμπεριφορά που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».Επίσης δεν άφησε ασχολίαστη την άποψη του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημοσθένη Πάκου ότι «οι αστυνομικοί άσκησαν την απαραίτητη βία» και ότι «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει».

Σύμφωνος με τις αναφορές του κ. Πάκου φαίνεται να είναι και ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος λέγοντας: «Αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσεις άτομο που είναι επικίνδυνο» τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος επικαλούμενος μαρτυρίες συναδέλφων του ότι ο Ζακ Κωστόπουλος «αντιστεκόταν». «Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον».

Να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχουν βρεθεί αποτυπώματα στο μαχαίρι, ενώ αναμένονται και τα πορίσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Απολογείται σήμερα και ο 55χρονος ου διατηρεί μεσιτικό γραφείο κοντά στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος

Ενώπιον του ανακριτή που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, απολογείται σήμερα ο δεύτερος άνδρας που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του 33χρονου.

Ο 55χρονος επιχειρηματίας δεν εμφανίστηκε αυτόβουλα στις Αρχές, αλλά συνελήφθη, αφού αναγνωρίστηκε από το οπτικό υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις, φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι προσπαθούσε να εμποδίσει τον Ζακ Κωστόπουλο να διαφύγει και να επιτεθεί σε πολίτες, καθώς βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

Η στήριξη των 37 πανεπιστημιακών καθηγητών απέναντι στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου και της οικογένειάς του έγινε μέσω ενυπόγραφης επιστολής με τίτλο “Η ευθύνη του πένθους μας”.

«Η ευθύνη του πένθους μας

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με συγκίνηση και οργή τις εξελίξεις σχετικά με τον βίαιο, αδόκητο και άδικο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις, οι ακραία προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού απόψεις που διατυπώθηκαν από συμπολίτες μας δημόσια, καθώς και η αρχική τουλάχιστον παραπληροφόρηση και αντιδεοντολογική κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ, πρέπει να γίνουν για μια ακόμα φορά αντικείμενο καταδίκης. Έχουν πάντως ήδη απαντηθεί από την άμεση αντίδραση της LGBTQI κοινότητας στην οποία ανήκε και πρωταγωνιστούσε ο Ζακ, άλλων συλλογικοτήτων, πρωτοβουλιών, ομάδων, και ατόμων που εξέφρασαν δυναμικά το θρήνο, αλλά και την απαίτησή τους για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής.

Αλγεινή εντύπωση κατά τη γνώμη μας προκαλεί η, κατά τα φαινόμενα, σειρά άστοχων χειρισμών σχετικά με τη διασφάλιση των συνθηκών που θα μπορέσουν να καταστήσουν την περαιτέρω έρευνα και την πλήρη και ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης εφικτή. Όπως επισημαίνουν η πολιτική αγωγή και πολλοί παρατηρητές, υπάρχουν παραλείψεις και ελλείψεις στην έρευνα και την αρχική καταγραφή του συμβάντος, στη συλλογή ανακριτικού υλικού, στην καταγραφή των αυτοπτών μαρτύρων, στην αξιολόγηση στοιχείων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Οι αντιδράσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την υπόθεση του Ζακ δεν είναι συγκυριακές. Αντίθετα, η ευαισθησία που έχει δείξει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπογραμμίζει την απαίτηση, έστω με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, να έρθουμε επιτέλους αντιμέτωποι με παγιωμένες πρακτικές βίας, καταπάτησης δικαιωμάτων και συγκάλυψης που ίσως εμφιλοχωρούν και εντός των θεσμικών αρχών. Για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, και όλες και όλους τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, να επιδείξουν τη σύνεση, το θάρρος και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε αυτή τη στιγμή.

Αυτή δεν είναι μόνο η στοιχειώδης απόδοση τιμής στον νεκρό Ζακ Κωστόπουλο και την παρρησία που ο ίδιος επιδείκνυε όσο ζούσε. Είναι και χρέος προς όλες και όλους μας.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ειρήνη Αβραμοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αθηνά Αθανασίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ντίνα Βαϊου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
‘Ακης Γαβριηλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Στάθης Γουργουρής, Πανεπιστήμιο Columbia
‘Αντζελα Δημητρακάκη, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου
Κώστας Δουζίνας, Πανεπιστήμιο Λονδίνου
Δημήτρης Ελευθεριώτης, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
Ελευθερία Ιωαννίδου, Πανεπιστήμιο του Groningen
Γεράσιμος Κακολύρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βάιος Καραβάς, Πανεπιστήμιο Λουκέρνης
Δέσποινα Καταπότη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βασιλική Κολοκοτρώνη, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
Κωστής Κορνέτης, Πανεπιστήμιο Μαδρίτης
Πέτρος Λιγοξυγγάκης, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ανδρέας Λυμπεράτος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αντώνης Λιάκος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μυρτώ Μαλούτα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Δήμητρα Μακρυνιώτη, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σοφία Μπέμπεζα, Σχολή Καλών Τεχνών Ζυρίχης
Νένη Πανουργιά, Πανεπιστήμιο Columbia
Γιάννης Παπαδόπουλος, Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών
‘Αννα Παπαέτη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Παπανικολάου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ελένη Παπαργυρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών
Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Πλάντζος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παναγιώτης Πούλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Ρεπούση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αιμιλία Σαλβάνου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Γιώργος Σαμπατακάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Δέσποινα Σίνου, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Paris 13
Εύα Στεφανή, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σταυρούλα Τσιπλάκου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Έλενα Τζελέπη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

Διαβάστε, επίσης:Έρευνα για το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν το Ζακ Κωστόπουλο διέταξε οργισμένη η Γεροβασίλη