Ά. Μ. Ασημακοπούλου για ΕΡΤ: Το μηνιαίο τέλος που καταβάλουν οι πολίτες θα μειωθεί στο μισό

«Η ενθάρρυνση του σκοπιανού αλυτρωτισμού, δεν θα κάνει καλό ούτε στη σταθερότητα, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στην ευημερία των λαών της περιοχής μας», υποστηρίζει η βουλευτής Β΄ Αθήνας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στην συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την συμφωνία είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση».

Ερωτηθείσα για το θέμα των συντάξεων λέει ότι η κυβέρνηση «ούτε εννοεί αυτά που λέει, ούτε ξέρει τι θέλει», ενώ όσον φορά στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας». «Δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμότητα ούτε σταθερότητα αν είμαστε ξέφραγο αμπέλι, δηλαδή αν δεν υπάρχουν σύνορα και δεν φυλάσσονται», προσθέτει.

Για το εμπάργκο στην ΕΡΤ, αναφέρει ότι «όσο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης με καθεστωτικού τύπου μεθόδους και πρακτικές και όσο θα επιχειρεί να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, η Νέα Δημοκρατία θα απέχει από αυτήν», ενώ ερωτηθείσα για τη θέση της ΝΔ σχετικά με το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης απαντά: «Μας αξίζει μια ΕΡΤ πραγματικά δημόσια και ακηδεμόνευτη, που θα παρέχει αμερόληπτη ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία, θα χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χωρίς απολύσεις προσωπικού αλλά με αξιοκρατία στην αξιοποίηση των εργαζομένων και με το μηνιαίο τέλος που καταβάλουν σήμερα οι φορολογούμενοι πολίτες να μειώνεται στο μισό».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Άννας- Μισέλ Ασημακοπούλου στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ: Δημοψήφισμα αύριο, Κυριακή, στην πΓΔΜ. Ενδεχόμενο “όχι” θα βγάλει και εσάς από τη δύσκολη θέση;

Απ: Ποιά δύσκολη θέση; Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είπε “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατέθεσε και πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για να την αποτρέψει. Και δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε, είτε είμαστε αντιπολίτευση είτε είμαστε κυβέρνηση… Αυτό δεν λέγεται δύσκολη θέση. Αυτό λέγεται ξεκάθαρη θέση. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα που βλέπει τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα να χαρίζονται κυριολεκτικά στους γείτονες, από τους εθνικά επιζήμιους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ερ: Πού αποδίδετε το διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος -ακόμα και από τους ομοϊδεάτες σας στην Ευρώπη;

Απ: Με τους ομοϊδεάτες μας έχουμε κοινούς στόχους. Επιθυμούμε την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το πετύχουμε. Εμείς ως χώρα της περιοχής, ως Ελλάδα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημαίνουμε ότι η ενθάρρυνση του σκοπιανού αλυτρωτισμού, δεν θα κάνει καλό ούτε στη σταθερότητα, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στην ευημερία των λαών της περιοχής μας. Πρέπει να δούμε «πέρα από τη μύτη μας», πιο μακριά, στρατηγικά και χρονικά. Και ως Νέα Δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να επιμένουμε πως η λύση στο Σκοπιανό πρέπει να διασφαλίζει οπωσδήποτε και το εθνικό συμφέρον της πατρίδας μας όχι μόνο να λύνει το θέμα για τους άλλους. Αυτό κάνουν, άλλωστε και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τα ζητήματα που τις αφορούν άμεσα: Η Δυτική Γερμανία ουδέποτε αναγνώρισε το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι την Ανατολική Γερμανία την είχαν αναγνωρίσει όλες οι χώρες της γης και όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι της Δυτικής Γερμανίας τότε. Και ποτέ δεν την αναγνώρισε μέχρι τέλους.

Ερ: Έχετε σκεφθεί τις πιέσεις που θα δεχθεί η χώρα εάν κληθείτε να διαχειριστείτε εσείς το θέμα, στην περίπτωση που γίνουν εκλογές πριν περάσει από την Βουλή και κερδίσετε;

Απ: Πιέσεις υπήρχαν πάντα. Και η ελληνική πλευρά καλούνταν να τις διαχειριστεί. Πιέσεις είχε δεχθεί και ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, αλλά τις διαχειρίστηκε προτάσσοντας και διασφαλίζοντας το καλό της χώρας μας. Η βασική αρχή είναι ότι πιέζεται διεθνώς όποιος δείχνει ευεπίφορος σε πιέσεις – δηλαδή όποιος δέχεται να πιέζεται. Πάντως όποιες πιέσεις και να ασκηθούν, η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερη από το Σκοπιανό θέμα. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή και όπως πάνε τώρα τα πράγματα διεθνώς.

Ερ: Νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και μονομερώς να ακυρώσει τη μείωση των συντάξεων;

Απ: Η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων, όχι μία αλλά δύο φορές, ενώ παρότι της δόθηκε η ευκαιρία να άρει την εφαρμογή του μέτρου από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019 με την τροπολογία που έφερε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή δεν το έκανε. Αντίθετα καταψήφισε την τροπολογία μας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ούτε εννοεί αυτά που λέει, ούτε ξέρει, τι θέλει.

Ερ: Η ΝΔ έχει υποσχεθεί μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Εάν οι εταίροι σας αρνηθούν τι θα κάνετε; Το έχει επεξεργαστεί το κόμμα σας;

Απ: Όχι μόνο τα έχουμε επεξεργαστεί, αλλά το έχουμε κάνει και στο παρελθόν, με επιτυχία. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Πράγματι, στην αρχή δεν ήθελαν να το ακούσουν οι δανειστές. Μετά το δέχθηκαν μόνο δοκιμαστικά και μόνο για ένα εξάμηνο. Όταν είδαν πως αντί για μείωση είχαμε αύξηση δημοσίων εσόδων, αποδέχθηκαν να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια. Ύστερα ήλθε ο κ. Τσίπρας να αυξήσει τον ΦΠΑ παντού. Αντίστοιχα θα κινηθεί αύριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα πετύχει τόσο τη μείωση των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ερ: Κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο ασφαλιστικό. Τι εγγυήσεις δίνετε μετά την κατάρρευση στα διεθνή της AIG και στα καθ’ ημάς της ΑΣΠΙΣ;

Απ: Ας μην συγχέουμε το ένα με το άλλο. Η πρότασή μας για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα προβλέπει ότι η αποταμίευση του ασφαλισμένου θα είναι υποχρεωτική, όπως ουσιαστικά είναι και τώρα, αλλά θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος μεταξύ δημοσίου ή ιδιωτικού ασφαλιστικού ταμείου. Και πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους- ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει άλλα σύγχρονα κράτη. Και τις αυστηρές εγγυήσεις που υπάρχουν πλέον παντού. Και μη ξεχνάτε ότι πολύ περισσότερες αποτυχίες στο παρελθόν είχαν δημόσια ταμεία. Όχι μόνον το ένα ιδιωτικό στην Ελλάδα, που αναφέρατε. Σήμερα πάντως υπάρχουν πολλαπλές εγγυήσεις που ελαχιστοποιούν τέτοια ενδεχόμενα. Με δύο λόγια, αυτό που υποστηρίζουμε εμείς είναι αυτό που γίνεται ή αυτό που πάει να γίνει παντού. Και δουλεύει παντού. Ενώ αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που απέτυχε παντού – γι’ αυτό και το εγκαταλείπουν όλοι.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας καταγγέλλει ότι είσαστε ένα νεοφιλελεύθερο στα οικονομικά και ακροδεξιό στα κοινωνικά (νόμος και τάξη, σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό) και εθνικά ζητήματα, κόμμα. Τι απαντάτε;

Απ: Όταν δεν έχεις πολιτική καταφεύγεις στην μαύρη προπαγάνδα. Κι όταν δεν έχεις επιχειρήματα για τον εαυτό σου, βάζεις ταμπέλες στους άλλους. Αυτά που λέμε εμείς είναι αυτά που κάνουν ή που προσπαθούν να κάνουν όλοι στον κόσμο. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά που δεν γίνονται πουθενά. Χρειάζεται να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Τελεία. Χρειάζεται να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας. Δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμότητα ούτε σταθερότητα αν είμαστε ξέφραγο αμπέλι, δηλαδή αν δεν υπάρχουν σύνορα και δεν φυλάσσονται. Τελεία και παύλα. Αυτά τα κάνουν όλες οι άλλες χώρες της γης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν μπορεί να τα κάνει. Και γι΄ αυτό απαξιώνει όλους τους άλλους.

Ερ: Θα συνεχίσετε το εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση;

Απ: Όσο η δημόσια τηλεόραση θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης και του ανύπαρκτου έργου της, όσο θα συνεχίσει να λειτουργεί με καθεστωτικού τύπου μεθόδους και πρακτικές και όσο θα επιχειρεί να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, η Νέα Δημοκρατία θα απέχει από αυτήν. Άλλωστε, όπως την κατάντησαν δεν την βλέπει και κανένας. Εμείς πρώτοι θα θέλαμε να αλλάξει αυτή η καθεστωτική συμπεριφορά. Αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

Ερ: Σκοπεύετε να επαναλάβετε την πολιτική του Ιουνίου του 2013 στην δημόσια τηλεόραση όταν γίνετε κυβέρνηση;

Απ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος και σαφής όσον αφορά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μας αξίζει μια ΕΡΤ πραγματικά δημόσια και ακηδεμόνευτη, που θα παρέχει αμερόληπτη ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία, θα χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χωρίς απολύσεις προσωπικού αλλά με αξιοκρατία στην αξιοποίηση των εργαζομένων και με το μηνιαίο τέλος που καταβάλουν σήμερα οι φορολογούμενοι πολίτες να μειώνεται στο μισό. Υπενθυμίζω ότι η ΝΕΡΙΤ είχε φτάσει 7,5% τηλεθέασης, με πολύ μικρότερο κόστος για το φορολογούμενο. Ενώ τώρα η ΕΡΤ με διπλάσιο σχεδόν κόστος έχει πέσει κάτω από το 1%!

Ερ: Βλέπετε σύντομα εκλογές ή στο τέλος της τετραετίας σε έναν χρόνο;

Απ: Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πια ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξαντλήσει τον πολιτικό της χρόνο. Με ψέματα, λάσπη και τακτικισμούς, εξαγοράζουν χρόνο στην «καρέκλα». Ωστόσο στην πολιτική υπάρχουν πάντα και τα «απρόοπτα». Για όλα αυτά θα πάρουν απαντήσεις στην κάλπη.

Ερ: Ο κ. Λεβέντης καταγγέλλει τη ΝΔ για προσπάθεια διάλυσης της Ένωσης Κεντρώων.

Απ: Ο κ. Λεβέντης αντί να αναζητά στη Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του, ας ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες αυτής της χώρας. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία με αυτά ασχολούμαστε και όχι με τα εσωκομματικά της Ένωσης Κεντρώων.

Ερ: Γιατί επιλέξατε το Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Στις ευρωεκλογές θα δοθεί μια καίρια και δύσκολη μάχη για να διατηρήσουμε τις κοινές αρχές και αξίες μας. Πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους απλούς πολίτες που εμπιστεύονται την Ευρώπη για να τους εξασφαλίσει ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία και ευημερία. Όλα αυτά στην εποχή της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Με εφόδια την πρότερη επαγγελματική μου διαδρομή στον ιδιωτικό τομέα διεθνώς και την εμπειρία μου από τη συνεργασία μου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα κοινωνίας της πληροφορίας έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να δώσω την πανελλαδική μάχη του σταυρού στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, όπως έχει αποδείξει η πολιτική μου διαδρομή στο εθνικό μας Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας το νομό Ιωαννίνων και την Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, ποτέ δεν δίστασα να δώσω τη μάχη. Ειδικά τώρα, που η Ευρώπη εξέρχεται μιας μεγάλης κρίσης και αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ερ: Νομίζετε ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη νεοφιλελεύθερη γερμανική ΕΕ;

Απ: Οι χαρακτηρισμοί περιττεύουν. Η ουσία είναι το αποτέλεσμα. Διαχρονικά, οι ανοικτές οικονομίες που χαρακτηρίζονται νεοφιλελεύθερες άντεξαν και ευημερούν. Οι άλλες κατέρρευσαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να ενώσει ειρηνικά τους λαούς και να τους οδηγήσει στην από κοινού πρόοδό τους. Όσο θα λειτουργεί με αυτό το στόχο, όσο πιο κοντά στους λαούς της θα βρίσκεται, τόσο θα αυξάνονται τα οφέλη για όλους μας. Και οι ευρωεκλογές γι’ αυτό γίνονται: για να φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους λαούς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ασημακοπούλου: Η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία εθνική γραμμή

«Τον ήπιε τελείως!»: Για ποιον το είπε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (video)

Χαμός στην ΕΡΤ με τις δηλώσεις Ασημακοπούλου για… Μπαζιάνα: «Γιατί δεν είναι στο πόθεν έσχες του Τσίπρα;» (video)