Αυξάνονται και πληθαίνουν τα ΑΤΜ … κρυπτονομισμάτων

Τα συγκεκριμένα ΑΤΜ δεν βγάζουν χαρτονομίσματα. Ούτε ανήκουν σε κάποια τράπεζα. Παρόλα αυτά σού δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσεις, να πουλήσεις και να μεταφέρεις χρήμα, που θα χρησιμοποιήσεις εύκολα για τις συναλλαγές σου σε καταστήματα κάθε είδους, ακόμη και σε δικηγορικά γραφεία και τουριστικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Και μάλιστα σαν να βρίσκεσαι και εσύ οπουδήποτε στον κόσμο.

Παρότι πολλοί Έλληνες αγνοούν την ύπαρξή τους κι άλλοι τόσοι διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν, ωστόσο το έδαφος που κερδίζουν σταδιακά και στην Ελλάδα είναι τέτοιο, ώστε ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο λόγος για τα ΑΤΜ, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να αγοράσει και να πουλήσει κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, το ethereum, το litecoin και το dash. Ψηφιακό χρήμα εκτός τραπεζικού συστήματος δηλαδή.

Συναντήσαμε τον Στέφανο Γκετσόπουλο, συνιδρυτή της Thess Cash Hellas (εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων στη Βόρεια Ελλάδα), στον χώρο όπου από τον περασμένο Δεκέμβριο λειτουργεί το ένα και μοναδικό ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων στη Θεσσαλονίκη: στην οδό Αναγεννήσεως, κοντά στα δικαστήρια και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Η εταιρεία, που συνεργάζεται στενά με τη “Bcash Greece”, σχεδιάζει να ανοίξει σύντομα άλλα τρία ΑΤΜ, σε ισάριθμες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Άλλα τρία ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων θα λειτουργήσουν στη Β. Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

“Μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν τα ΑΤΜ στην Καστοριά και τα Ιωάννινα και μέσα στον Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο πάντα της συνεργασίας με τη Bcash. Συνολικά λειτουργούν σήμερα περίπου 15 τέτοια ΑΤΜ στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, μεταξύ των οποίων δύο στην Αθήνα (σε Κουκάκι και Γλυφάδα), ένα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε Λάρισα, Πάτρα, Καλαμάτα, Μύκονο και Κρήτη, καθώς και σε Ρωσία, Πολωνία, Βρετανία” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Γκετσόπουλος, ενώ ερωτηθείς πώς σχεδιάζεται να αναπτυχθεί το δίκτυο των ΑΤΜ στα επόμενα χρόνια, απαντά ότι δεν υπάρχει οροφή, αφού όλα εξαρτώνται από τη ζήτηση: “Εμείς ώς Thess Cash φέτος θα έχουμε τέσσερα ΑΤΜ στη Βόρεια Ελλάδα, με βάση τη ζήτηση. Γιατί να μην έχουμε 14 το 2019; Στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε όσα περισσότερα γίνεται. Να εδραιωθούμε ώς η πρώτη ελληνική εταιρεία κατασκευής και παροχής ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα”.

Σταθεροί πελάτες, “κομήτες” και πελάτες …από περιέργεια

Τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν κατά πολλούς το αύριο των συναλλαγών -και κατά άλλους μια “φούσκα” που θα σκάσει. Πόσοι όμως τα γνωρίζουν; Πόσοι Θεσσαλονικείς θα έκαναν συναλλαγές σε bitcoin ή ethereum και πόσοι θα εμπιστεύονταν ένα ΑΤΜ του είδους; «Από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί το ΑΤΜ, τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν γίνει χιλιάδες συναλλαγές από περίπου 1.500 άτομα. Δεν είναι όλοι Θεσσαλονικείς, ανάμεσά τους υπάρχουν και ξένοι, έρχονται για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι από τα Βαλκάνια, από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία… Κάποιοι από αυτούς είναι σταθεροί πελάτες και άλλοι “κομήτες”. Κάποιοι έρχονται από καθαρή περιέργεια. Δεν ξέρουν ότι υπάρχει τέτοιο ΑΤΜ, το βλέπουν και έρχονται να το γνωρίσουν, να κάνουν μια συναλλαγή, να δουν πώς γίνεται. Μπορείς να επενδύσεις ποσά από 10 ευρώ για να αγοράσεις υποδιαιρέσεις των κρυπτονομισμάτων (σ.σ. η ισοτιμία του Bitcoin σήμερα ανέρχεται σε περίπου 6.000 ευρώ ανά bitcoin). Τα όρια των συναλλαγών είναι από δέκα έως 500 ευρώ», απαντά ο κ.Γκετσόπουλος.

“Πατέρα στείλε χρήματα σε bitcoins για να πληρώσω το ενοίκιο της εστίας στην Αγγλία”

Σημειώνει, δε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ των συναλλασσόμενων. «Υπάρχει περίπτωση δεκαεξάχρονου που ήρθε να πουλήσει Ethereum, που είχε στην κατοχή του, γιατί δεν είχε χαρτζιλίκι. Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι! Κάποιοι από αυτούς στρέφονται στα κρυπτονομίσματα, γιατί μετά τη σύνταξη ψάχνουν ενδιαφέροντα πράγματα για να ασχοληθούν, και για άλλους είναι η ανάγκη των παιδιών τους στην εποχή των capital controls, που τούς έφερε στο ΑΤΜ. ‘Οταν δεν έχεις τη δυνατότητα να στείλεις πάνω από 1.000 ευρώ ανά ΑΦΜ στο εξωτερικό, τι κάνεις όταν τα παιδιά σου σπουδάζουν στην Αγγλία; Τα παιδιά τους τούς λένε “θα πας εκεί, θα κάνεις αυτό”. ‘Ερχεται λοιπόν ο συνταξιούχος, αγοράζει τα κρυπτονομίσματα και επιτόπου, από το κινητό του, τα στέλνει στο παιδί του» εξηγεί ο Στέφανος Γκετσόπουλος, ενώ ερωτηθείς ποια είναι η αξία της μέσης συναλλαγής ανά πελάτη, αυτήν την προσδιορίζει στο αντίστοιχο των 100-200 ευρώ.

“Αν το Ίντερνετ έφερε επανάσταση, το blockchain είναι το Ίντερνετ του χρήματος”

Εκφράζει την πίστη του στα κρυπτονομίσματα, υπό την έννοια -όπως λέει- ότι αποτελούν τα πιο αντισυστημικά και δημοκρατικά νομίσματα στον κόσμο: δεν τυπώνονται από κάποιο νομισματικό σύστημα, ούτε ελέγχονται από κάποια τράπεζα, αλλά βασίζονται στην τεχνολογία του blockchain, που πλέον εφαρμόζεται και σε πολλούς ακόμη τομείς της οικονομίας.

«Ο πολύς κόσμος ακούει bitcoin και κολλάει, του ακούγεται σαν κάτι εξωτικό και επικίνδυνο. Όμως, το bitcoin είναι απλά το αποτέλεσμα της τεχνολογίας του blockchain, όπως το Facebook για παράδειγμα είναι αποτέλεσμα του Ιντερνετ. Αν το Ιντερνετ ήταν αυτό που έφερε τη μεγαλύτερη αλλαγή στον κόσμο σήμερα, μια επανάσταση, τότε το blockchain είναι το Ιντερνετ του χρήματος. Νομίζω ότι το blockchain είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική ανακάλυψη μετά το Ιντερνετ. Ακόμη και οι τράπεζες ρίχνουν πλέον λεφτά στο blockchain κι αν σήμερα πηγαίνουμε σε ένα ανταλλακτήριο και βλέπουμε στον πίνακα ευρώ, δολάριο, λίρα κτλ., σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε δίπλα το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, κρυπτονομίσματα εταιρειών, τραπεζών κτλ» επισημαίνει.

Ένας μηχανικός αυτοκινήτων που …δεν ήθελε να χάσει το τρένο

Ο Στέφανος Γκετσόπουλος δεν έχει σπουδάσει πληροφορική, ούτε οικονομικά. Είναι μηχανικός αυτοκινήτων. Πώς λοιπόν αποφάσισε να ιδρύσει μια επιχείρηση σε αυτόν τον χώρο; «Το 2010 δεν αγόρασα 100 κομμάτια του Bitcoin, που τότε είχαν τιμή 34 σεντς του δολαρίου έκαστο. Έχασα την ευκαιρία γιατί η τιμή τους έφτασε μετά στα χιλιάδες ευρώ έκαστο. Γι’ αυτό και κατέληξα να κάνω αυτή τη δουλειά -δεν έχω πτυχίο πληροφορικής, δεν είμαι προγραμματιστής, ούτε είμαι κάποιο είδος χάκερ. Απλά ήθελα να ανέβω οπωσδήποτε σε αυτό το τρένο. Καταλύτης για να μπω στην αγορά ήταν ότι η τεχνολογία έφτασε στο σημείο που μπορεί να παρέχει ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα. Δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναχάσω το τρένο. Μου κόλλησε στο μυαλό και είπα “θα μπω σε αυτή την αγορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”. Όταν η τεχνολογία ωρίμασε, δεν το σκέφτηκα καν, είπα “θέλω να κάνω αυτό”. Προβλήματα για το στήσιμο της εταιρείας και την έναρξή της, δεν συναντήσαμε. Αν δεν υπήρχε τόση αοριστία και επιφυλακτικότητα γύρω από τα κρυπτονομίσματα, ο κόσμος που έρχεται στα ΑΤΜ θα ήταν πολύ περισσότερος, γιατί για πολλούς υπάρχει ο φόβος του “πού να στείλω τα λεφτά; Στο πουθενά; Στο διαδίκτυο; Κάπου όπου δεν υπάρχει κάποια φυσική υπόσταση όπως μια τράπεζα; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως».

Πώς λειτουργεί ένα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων και ποια είναι τα transaction fees

Πώς ακριβώς λειτουργούν όμως τα ΑΤΜ των κρυπτονομισμάτων; «Στη φάση της αγοράς, αν δηλαδή θέλεις να αγοράσεις κρυπτονομίσματα μέσω του ΑΤΜ, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ρευστό. Θα ήταν καλό να έχεις ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο κινητό σου, αλλά αν δεν έχεις, κανένα πρόβλημα, το ΑΤΜ σου φτιάχνει paper wallet, “χάρτινο πορτοφόλι”, που είτε το κρατάς σε αυτή τη μορφή είτε το περνάς μετά σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι για μεγαλύτερη σιγουριά. Σε περίπτωση πώλησης, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι απαραίτητο, γιατί από τη στιγμή που θα επιλέξεις ένα ποσό για να πουλήσεις, θα σού εμφανίσει ένα QR code (σ.σ.”γραμμωτό κωδικό”). Θα το σκανάρεις, το ΑΤΜ θα λάβει τη συναλλαγή και θα σου δώσει απόδειξη, που μόλις πάρεις το “ΟΚ” από το Διαδίκτυο, επιστρέφεις στο ΑΤΜ και παίρνεις τα χρήματά σου. Ως προς τα transaction fees, για τη δική μας συναλλαγή ο πολίτης αγοράζει με 7% και πουλάει με 5%», εξηγεί ο Στέφανος Γκετσόπουλος.

Αγοράζοντας καφέ ή …νομικές υπηρεσίες με κρυπτονομίσματα

Έχοντας bitcoins στο πορτοφόλι σου, μπορείς να πραγματοποιήσεις σήμερα αγορές σε μια σειρά από επιχειρήσεις, κυρίως σε e-shops, αλλά όχι μόνο. Μπήκαμε στην ιστοσελίδα “weacceptbitcoins.gr” (“δεχόμαστε bitcoins”) και είδαμε πολλά καταστήματα κι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που δέχονται κρυπτονομίσματα ώς μέσο πληρωμής από τους πελάτες τους: δικηγορικά γραφεία, βιοτεχνίες, φαρμακεία, κέντρο φυσικοθεραπείας, ηλεκτρονικό περιοδικό, εταιρεία διαχείρισης κοινοχρήστων… Την ίδια στιγμή αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, που είναι bitcoin …friendly. Η συναλλαγή είναι απλή: κατεβάζεις εύκολα ένα app στο κινητό σου κι αποκτάς ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που σού δίνει τη δυνατότητα να δεχτείς και να στείλεις κρυπτονομίσματα. Σκανάρεις και …πληρώνεις.

Τι είναι τελικά το ψηφιακό νόμισμα και πώς λειτουργεί το blockchain;

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα, που βασίζονται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα. Θεωρούνται ως το πιο δημοκρατικό μέσο συναλλαγής, γιατί ουσιαστικά τους κανόνες τούς βάζουν οι ίδιοι οι χρήστες. Οι συναλλαγές που γίνονται παγκοσμίως με τη χρήση bitcoins για παράδειγμα, επιβεβαιώνονται “περνώντας” μέσα από τυχαίους υπολογιστές χρηστών, συνδεδεμένους στο Διαδίκτυο, που εξακριβώνουν τις ψηφιακές υπογραφές και κλειδιά. Κάθε “εγκεκριμένη” συναλλαγή μπαίνει σε ένα “πακέτο”, ένα “μπλοκ”, μαζί με τις άλλες ολοκληρωμένες συναλλαγές. Έτσι σχηματίζεται το λεγόμενο blockchain. Όποτε συμπληρώνεται ένα μπλοκ ολοκληρωμένων συναλλαγών, εκδίδεται συγκεκριμένος αριθμός νέων bitcoins. Τις μονάδες αυτές των κρυπτονομισμάτων τις μοιράζονται οι χρήστες των υπολογιστών που πραγματοποίησαν την εξακρίβωση. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται mining (εξόρυξη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος Goldman Sachs: Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα παγκόσμιο κρυπτονόμισμα

Αφορά όλους: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για τον εκβιασμό «sextortion scam»