Γερμανία εναντίον Τουρκίας για το EURO 2024 σημειώσατε ένα

Η Γερμανία ανέλαβε τη «φιλοξενία» του EURO 2024, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της UEFA και ανακοίνωσε σήμερα (27/9) ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Η υποψηφιότητα της Γερμανίας επικράτησε αυτής από την Τουρκία στη σχετική ψηφοφορία, στην οποία μετείχαν τα 17 από τα 19 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Σερβέτ Γιαρντιμτσί, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Η υποψηφιότητα της Γερμανίας συγκέντρωσε 12 ψήφους, αυτή της Τουρκίας τέσσερις ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

Η Γερμανία, η οποία «φιλοξένησε» δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (το 1974 ως Δυτική Γερμανία και το 2006), θα διοργανώσει για πρώτη φορά το EURO. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1988 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, ωστόσο τότε τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Δυτική Γερμανία.

Η Τουρκία κατέθεσε για τέταρτη φορά υποψηφιότητα, προκειμένου να «φιλοξενήσει» την κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων στην Ευρώπη, ωστόσο και πάλι δεν τα κατάφερε, όπως και στις τρεις προηγούμενες προσπάθειές της. Το 2008 είχε καταθέσει κοινή υποψηφιότητα με την Ελλάδα, ενώ εν συνεχεία διεκδίκησε -χωρίς επιτυχία- και τις διοργανώσεις του 2012 και του 2016.

Το EURO 2024 θα διεξαχθεί σε 10 γήπεδα της Γερμανίας, τα οποία είναι το «Ολιμπιαστάντιον» του Βερολίνου, η «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου, το «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» του Ντόρτμουντ, η «Ρεντ Μπουλ Αρένα» της Λειψίας, το «Ραϊνενεργκί Στάντιον» της Κολωνίας, η «Φέλτινς Αρένα» του Γκελζενκίρχεν, το «Φολκσπαρκστάντιον» του Αμβούργου, η «Κόμερτσμπανκ Αρένα» της Φρανκφούρτης, η «Εσπριτ Αρένα» του Ντίσελντορφ και η «Μερτσέντες Μπεντς Αρένα» της Στουτγκάρδης. Στην διοργάνωση θα μετάσχουν 24 ομάδες και θα πραγματοποιηθούν 51 αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το EURO 2020 θα διεξαχθεί σε 12 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, ενώ οι ημιτελικοί και ο τελικός θα φιλοξενηθούν στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

«Η διαδικασία ήταν διαφανής, η ψήφος ήταν δημοκρατική. Κάθε δημοκρατική απόφαση είναι η σωστή απόφαση» δήλωσε ο Τσέφεριν, ενώ κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας υπογράμμισε: «Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γερμανίας και της Τουρκίας για τις άριστες υποψηφιότητές τους. Πραγματικά ανυπομονώ για άλλη μια γιορτή των καλύτερων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων το 2024 και ξέρω ότι η Γερμανία θα είναι φανταστική οικοδέσποινα και πως θα δούμε ένα θαυμάσιο τουρνουά τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκτελεστική επιτροπή της UEFA για την απίστευτη εμπιστοσύνη» τόνισε ο Γκρίντελ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και πρόσθεσε: «Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του πόσο σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση για την UEFA. Αύριο θα αρχίσουμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που έχετε από εμάς».

Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος αρχηγός της εθνικής Γερμανίας και πρεσβευτής της υποψηφιότητας της χώρας, Φίλιπ Λαμ, επισήμανε: «Θέλουμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου και να δείξουμε στον κόσμο πόσο φιλόξενη μπορεί να είναι η χώρα μας. Διαθέτουμε καταπληκτικά στάδια, φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο, πρώτα και κύρια έχουμε ανθρώπους που τους αρέσει να γιορτάζουν με άλλους Ευρωπαίους. Θα διοργανώσουμε ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό πάρτι στη Γερμανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά από 4,5 χρόνια επιστρέφει το clasico της… Θεσσαλονίκης

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο Europa League

Διαφορά κλάσης – Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 1-0 από την ανώτερη Τσέλσι (Βίντεο)