Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες – Ποιοι γλιτώνουν χρήματα

Στο επίκεντρο των τραπεζών θα μπουν τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 13 μηνιαίες δόσεις. Σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των «κουρεμάτων» στα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις θα αποτελέσει η παρούσα αξία του ακινήτου σε σχέση με το ύψος της οφειλής.

Στην περίπτωση που π.χ. το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και η παρούσα αξία του ακινήτου σε 100.000 ευρώ, οι τράπεζες θα «κουρεύουν» την οφειλή κατά 20.000 – 30.000 ευρώ. Ωστόσο, το «κούρεμα» αυτό δεν θα «προκαταβάλλεται» στον οφειλέτη, αλλά θα γίνεται σταδιακά και εφόσον αυτός αποπληρώνει ομαλά τις δόσεις που θα συμφωνηθούν με την τράπεζα (forgive as you pay).
Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη θα μπορεί να διαπιστώνεται από την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών, η οποία ειδικά για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, θα γίνεται μέσω κοινής βάσης δεδομένων που δημιούργησαν οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει και ο «αυτόματος κόφτης» οφειλών που δημιούργησαν οι τράπεζες από κοινού με την PWC. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Κεφάλαιο» στις 11 Αυγούστου, το εργαλείο αυτό θα έχει εφαρμογή στα στεγαστικά δάνεια, προσφέροντας «κούρεμα» 40% – 50%. Στα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το «κούρεμα» που θα προσφέρουν οι τράπεζες πριν προχωρήσουν σε πώληση των δανείων σε funds, θα κινείται από 70% μέχρι και 90%.

Διαβάστε, επίσης:Προ των πυλών τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ. Τί να προσέξετε